Hur räkna till mellan-hinken?
Sök:

Hur räkna till mellan-hinken?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Alex Json

ställde för sedan frågan: Hur räkna till mellan-hinken?

Hej.

Jag är en av dem som tagit mycket risk genom åren. Jan har inspirerat mig och jag tänkte sätta en snarlik strategi som Jan förespråkar.

Dock finns det sådana som oss som går plus varje månad oavsett om vi arbetar eller går på a-kassa. Anledningen till det är kostnadskontroll på fasta utgifter. Angenämt, men det blir svårt att göra ett antagande till hur stor buffert vi behöver och än svårare att göra antagande till ”mellan-hinken” då den ska bestå av 5-7 årsutgifter som i vårt fall är plus. Åtminstone så länge a-kassan räcker. Vi är båda attraktiva på arbetsmarknaden och jag tycker det är orimligt att räkna längre än ett års arbetslöshet. Hur göra? Ska sparat kapital fördelas upp i de olika hinkarna och med vilken fördelning i sådana fall?

Vi har redan bufferts – så förslag nedan:

20% mellan-hinken

60% passiv-hinken

20% aktiva-hinken

Överskott varje månad fördelas också enligt ovan fördelning. Anta att vi inte har några sparmål.

 

Tack på förhand!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Du ska räkna på 5-7 års utgifter minus SÄKRA inkomster. Akassa är en säker inkomst, men den har en bortre gräns där ni får 0kr, och den är absolut inte 5-7 år. Försäkringskassan lika så, om än att perioden i vissa är längre än A-kassan. Efter två-tre år kan ni vara helt säkra på att all inkomst är 0kr. Ni bör inte räkna på att ni (just nu) är attraktiva på arbetsmarknaden. Vad händer om ni båda är med i en bilolycka där ni båda skadar er på ett sådant sätt att ni inte kan jobba alls på 7 år? Ni kommer bli  utförsäkrade, tvingas sälja av saker tills ni har 0kr kvar på kontot och sedan få försörjningsstöd om ni har tur / leva på existensminimum.

Så i ert fall: ta 7 års utgifter minus uppsägningstid / a-kassa. Så stor ska er mellan-hink vara. Använd deras kalkylator och räkna i kronor exakt hur mycket ni kan få ut. Innan den är det, sätt in 100% i den. När den är full, sätt 80% passiv och 20% aktiv enligt reglerna för hink-strategin.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Stort tack Erik. Mycket tydligt.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Alex Json

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-16 klockan 14:27 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.