Hur räkna?
Sök:

Hur räkna?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Göran

ställde för sedan frågan: Hur räkna?

Hej! Jag försöker sätta mig in i detta med fonder, aktier mm på äldre dar. Söker härmed svar på om jag tänker rätt när jag tittar på de grafer över fonder som presenteras på bankers hemsidor. Här kommer min fråga. En fond presenteras ha gått från 0 till 240 % på fem år. Alltså om jag investerat 100 kr i fonden för fem år sedan har jag i dag 340 kr investerade? Tänker jag rätt, alltså vanlig procenträkning?

Tackar samtidigt för en bra och informativ hemsida. För att inte tala om podden som förgyller mina dagliga promenader till och från jobbet.

/Göran

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Du tänker rätt.

Sen kan man tänka ett steg längre och ta med skatten också.

– Om du använder ISK för ditt räkneexempel så har du betalat totalt ca 3 kr i skatt på de fem åren.

– Om du använder depåkonto betalar du 72 kr i skatt om du säljer efter de fem åren. Förutsatt att du inte har nån annan förlust att kvitta mot.

PS. En ökning med 240% på fem år motsvarar 27% om året. Ta inte för givet att det kommer fortsätta med samma fina utveckling i framtiden. DS

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Björn och tack för ett bra svar.
  En följdfråga. Hur fick du fram 27% om året?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Göran
 2. Vit pil

  Uträknat med ränta-på-ränta, kan inte formen baklänges men det går att räkna ut.

  Däremot så kan du använda Jans räknekalkylator för att räkna ut ränta på ränta, du hittar den här!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  x^5 = 2,4
  5*ln(x) = ln(2.4)
  x = e^(ln(2.4)/5) = 1.19 = 19% ökning per år.

  Man kan kontrollräkna med 1.19^5 = 2,40

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 4. Vit pil

  Glöm min uträkning, den beräknar den årliga avkastningen om 100 kr ökat till 240 kr på 5 år. Dvs en ökning på 140 % istället för 240 %. Ersätt 2,4 med 3,4 och man får 1,277 = 27,7 % ökning varje år.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-12-21 klockan 19:03 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.