Hur räknar man normanbeloppet?
Sök:

Hur räknar man normanbeloppet?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karl

ställde för sedan frågan: Hur räknar man normanbeloppet?

Jag har nyligen börjat spara i fonder och känner att jag fått en hyfsad bild över hur många aspekter hänger ihop, men något jag ofta har svårt med är att räkna Normanbeloppet på ett översiktligt sätt. Finns det en formel eller dylikt man kan använda sig av om man vet vad förvaltningsavgiften är för en specifik fond?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Karl!

Normanbeloppets uträkning är såhär:

”Om du sparar 1000kr i månaden i 10 år, är normanbeloppet det du har betalat i förvaltningsavgift efter denna tiden”.

Däremot så måste man såklart räkna på avkastningen som fonder ger, där har man satt ett schablon på 6%/år i avkastning för aktiefonder, 4% för blandfonder och 2% för räntefonder.
Så skulle fonden gå bättre än dessa procentsatser så blir det mer i betalning och tvärt om vid mindre avkastning.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Robin!

  Så som ett exempel, om vi säger att jag sparar i 1000 kr i månaden i en fond under 10 år, med antagandet att den ligger i snitt på 6% avkasting årligen och en förvaltningsavgift på 1%, hur blir matten exakt?

  Efter 10 år skulle denna investering ligga på 167 660 kr i slutvärde. Dock tar detta inte i åtanke förvaltningsavgiften, men när skall denna dras? På avkastningen varje år? Vid försäljning av fonderna? Eller är det något annat tillfälle där förvaltningsavgiften dras?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karl
 2. Vit pil

  Karl, förvaltningsavgiften från fonder tas ut med daglig basis, dvs. 1/365-del varje dag av fondvärdet. Så det fondvärde som du ser på ditt ISK (eller annat konto) är efter förvaltningsavgifter. Som slutvärdet i ditt exempel, det är precis det som du får efter alla avgifter (förutom skatt förstås, i fall du inte redan hade räknat in den).

  Om en fond har en fondavgift på t.ex. 3% och fondens snittavkastning är 6% per år, då är avkastningen 6% per år – efter avgifter. Om en gratisfond utan avgifter ger 6% per år i snitt ger den precis samma avkastning som en dyrare fond med samma snittavkastning.

  Men om en fond har en förvaltningsavgift på 3% är det sannolikt att den fonden ger mindre avkastning på lång sikt än en billig indexfond i samma fondkategori. Därför är det viktigt att ha koll på fondavgifterna och Normanbeloppet ändå.

  Normanbeloppet kan man lätt se på fondfaktabladet eller på Morningstar. Det är inget som man behöver räkna ut själv. Om du tittar på fondernas historiska avkastning på t.ex. Morningstar är avgifterna som sagt redan inräknade.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-19 klockan 22:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.