Hur räknar man omkostnadsbelopp i utländska valutor
Sök:

Hur räknar man omkostnadsbelopp i utländska valutor

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Meilin

ställde för sedan frågan: Hur räknar man omkostnadsbelopp i utländska valutor

Jag flyttade till Sverige för några år sedan.  Jag behåller privat pensionssparande fonder (Skatteverket kallas specialfonder) i HK.  Skatteverket sa till mig att mina utländska fonder beskattas schablonskatt (0,4%*30%) PLUS inkomst av kapital, exakt som ett svenskt depåkonto.

Jag förstår att  jag ska deklarera om jag har sålt/bytt fonder under året:-

  1. Fondvinst/förlust
  2. Valutavinst/förlust

Exemplet på Skatteverket visar växling mellan SEK:EUR som sker inom 1 år.  Skatteverket gjorde en beräkning tabell som är krånglig och svårt att förstå.

https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2019.1/2818.html

Kan någon förklara varför räknar tre olika GOB och inte en?

Hur räknar genomsnittligt omkostnadsbelopp (GOB) som exemplet när pengar ursprung inte är SEK utan HKD och växling skede 10 år sedan?

 

Det ska vara extrem tacksam om någon kan hjälpa.

 

Mvh

meilin

 

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Skatteverket är nog lika förvirrade som vad du är.

Själv  hade jag gjort en uträkning som ser rimlig ut och gått på denna. Risken att du får skattetillägg är i princip obefintlig om du kan ge en rimlig förklaring till uträkningen.

När jag deklarerat åt kunder har jag  ibland fått göra reavinstberäkningar för kunder med ett minst sagt tunt underlag. Vid de förfrågningar som då kommit har det aldrig varit problem med att förklara bakgrunden.

Är det inga gigantiska belopp har Skatteverket ingen tid eller intresse av att rota i detta. Detta är i alla fall vad jag tror.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-09 klockan 13:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.