Hur reagerar indexfonder om allt fler sparar i indexfonder
Sök:

Hur reagerar indexfonder om allt fler sparar i indexfonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mattias T

ställde för sedan frågan: Hur reagerar indexfonder om allt fler sparar i indexfonder

Hej,

Jag försöker förstå indexfonder, grunderna förstår jag (tror jag)
Men om allt fler börjar handla med indexfonder som bygger på ett visst index, blir det då in en risk att indexet ”bygger på” sig själv.

Tänker så här:
På en börs handlas det aktivt med aktier. Analyserar man denna börs kan man skapa vissa index.
För att ta rygg på den aktiva handeln kan man investera i en fond som följer ett visst index.
Detta känns ju logiskt om merparten av handeln är aktiv och en mindre del sker via index.
Men hur blir det om handel via index skulle bli för populärt, säg att handeln med aktier ingående i ett index till 70% (ingen aning av vad som är rimlig %) bygger på handel via index, blir det då inte ett självspelande piano som bara kommer upprepa sig självt.

Hoppas det gick att förstå mina tankar…..

Tack för en mycket inspirerande sida

//Mattias T

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det finns ett blogginlägg om denna fråga.

Kan sparande i indexfonder bli för populärt?

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ditt resonemang är i teorin  rätt, men i praktiken behöver du inte vara orolig. Indexfonder ligger idag på kanske 15 procent marknadsandel och det lär ta tid, eller snarare det kommer aldrig att hända, att de kommer upp till de nivåer du pratar om.

Det finns gott om försäkringsbolag, pensionskassor, och i Sverige våra AP -fonder som bedriver aktiv förvaltning. Dessutom finns investmentbolagen. Många sparare vill dessutom ha aktiv förvaltning och kommer aldrig att byta.

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-25 klockan 07:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.