Hur ”säkra upp” en helt gemensam ekonomi om ena avlider?
Sök:

Hur ”säkra upp” en helt gemensam ekonomi om ena avlider?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ann

ställde för sedan frågan: Hur ”säkra upp” en helt gemensam ekonomi om ena avlider?

Hej,

Vi är gifta med enbart gemensamma barn. Jag har fått upp ögonen för det här med sparande medan min man tycker det är svårt och oroar sig en del för ekonomin. Vi har en belåningsgrad på villan som är långt under 50%. Därutöver har jag studielån på ca 130 000. Vi hade en del sparat som jag nu börjat portionera ut i olika typer av sparande. Buffertkonto med 2 månadslöner på ett gemensamt sparkonto med liiiten ränta, framtidsspar på ISK hos Nordnet enligt nybörjarportföljen med månatlig insättning (i mitt namn), målsparkonto också på ett gemensamt sparkonto (dock annat för min man vill dela upp för lättare förståelse) med liiiten ränta. Löner och barnbidrag går in på gemensamt konto hos en storbank och därifrån betalas alla räkningar. Därutöver har vi vars ett kreditkort för löpande utgifter. Till barnen har jag öppnat KF också hos Nordnet med månatlig insättning.

Det känns som att jag säkrat upp mej, med utgångspunkt att säkra upp OSS, men nu blir jag ju tveksam vad som är bäst.

1. Vad händer om jag avlider? Som jag förstått går allt till min man, helt som det ska, men i korta loppet då? Låses alla gemensamma konton? Står han med enbart kreditkortet tills allt pappersarbete är klart? (Blir osäker vad det kallas.)

2. Behöver jag sätta mina barn som förmånstagare på KF? Går inte detta till min man om jag inte väljer? Sen får väl han ge till barnen!

Jag ser ju vårt sparande om bådas, men hur ser allt ut juridiskt?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

En bouppteckning skall göras inom tre månader efter dödsfallet. Sedan skall denna registreras vilket brukar ta några veckor. Detta kan innebära att de gemensamma kontona är spärrade i tre månader, ibland mer, ibland mindre.

Går man till banken och har med sig räkningar, exempelvis begravningskostnader så är det aldrig några problem att lösa betalningar den vägen.

För att undvika problem har jag och min fru var sitt bensinkort ansluter till Visa eller MasterCard. Vi har en kredit på 50 000 vardera som aldrg används. Den kan få vara bra om något skulle hända.

Vad gäller Kapitalförsäkringen så har du uppfattat rätt.

Efterlevandeskydd kan vara något att tänka på. Se efter i så fall om du eller maken kan få detta via fackförbund eller arbetsplats.De är oftast prisvärda. Oftast kan man medförsäkra sin partner.

 

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-12-18 klockan 09:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂