Hur ser denna portfölj ut?
Sök:

Hur ser denna portfölj ut?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sara

ställde för sedan frågan: Hur ser denna portfölj ut?

Hej! Jag har satt ihop en portfölj inför ”Livet”, dvs fonder jag vill spara i genom livet fram till pensionen. Meningen är att jag ska kunna ta ut pengar till resor, renoveringar mm. Har valt följande uppställning:
Avanza Zero 20%
Spiltan invest 20%
LF Global 30%
LF Tillväxtmarknad 10%
LF Fastighet 10%
Swedbank Ny Teknik 10%
Hur tycker ni att det ser ut?

Det finns 6 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

För att börja med skulle jag strukturera sparandet enligt fyra-hinkar-principen och skapa separata portföljer för pension och ’resor o renoveringar’.

Spiltan har två fonder med investmentbolag, en svensk och en global. Jag vet inte vilken av dem du syftar till, men ca 20% Sverige i en portfölj borde räcka. Avanza Zero är en billig men dålig indexfond så den skulle jag byta. 20% högriskfonder i en portfölj för pensionssparande låter för mycket. Men annars ser det ganska bra ut.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Tale.

Hur får du fram att Avanza Zero är ett dåligt fond? Följer den inte sitt index? Avanza Zero är inte billig, den är gratis. Ett riktigt bra gratis indexfond historisk. 30st mästa omsatta aktuer på Stockholmbörsen är inte alls hlg rusk långsiktigt! Ingen vet vad är det som kommer gå bäst om 20år. Kollla sedan start Avanza Zero histirik. Riktigt bra gratis Sveriges fond som har slagit underliggande bolaget index i fonden.

Mvh. AVANZA ZERO

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det som är gratis behöver inte vara bäst (om ens bra).

  Alla indexfonder följer sitt index, men alla index är inte lika bra. Vad som skulle vara så bra med just SIX30RX? Det består ju av endast 30 bolag. Alldeles för smalt och framför allt för hög risk. Att en gratisfond råkar följa just detta index det gör varken fonden eller detta index bättre. De flesta svenska indexfonder som följer bredare index har – naturligtvis – mycket bättre historik än Avanza Zero. Och tro eller ej, så kommer det att vara också om 20 år.

  https://www.morningstar.se/Funds/Quickrank.aspx?treenode=11&ctgry=EUCA000545&sort=Year_5&ascdesc=Desc

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 2. Vit pil

  Du vet Tale bäst.
  Gratis är bäst men den är så bra att den har slagit majoriteten av småsparar portföljer på Avanza och andra banker historisk. Då är det lagom bra. Stora bolag är mindre risk än små.
  Avanza Zero

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Avanza Zero
 3. Vit pil

  Det är inte helt gratis! Enligt Avanza broschyr ”Avanza Zero bär Fondbolaget transaktionskostnaderna.”

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Tale.

Du skickar till mig historik på 5 år sikt. Hur kan du veta att omx30 är dålig investering på 20 års sikt? Kommer säkert finnas något bättre men risken i omx30 är inteså hög på 20årssikt. Tycker du att Nordnet Superfonden Sverige är också kass fond på 20årssikt? Det skulle bli intressant kolla om 20 år hur många portföljer småsparare kommer att slå den?! Gratis är imte bäst men den är riktigt bra månadssparande långsiktigt. Själv föredrar jag global spridning men jag tror att Nordnet Superfonden Sverige med 0% i av kommer slå global index med ganska bra marginal långsiktigt. Lite högre risk men ändå inte på 20år. Riskspridning kostar oss i avkastning långsiktigt.  Även om du väljer Nordnet Superfonden Sverige 100% långsiktigt med automatisk månadssparande är det svårt att misslyckas.

Mvh. Avanza Zero

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jämför gärna också med 10 års statistik. Nordnet Superfonden är mycket bättre än Avanza Zero och har lägre risk eftersom den följer ett bredare index. Dock inte lika bra som SEB Sverige Indexfond eftersom den är ännu bredare och följer hela Stockholmsbörsen (SIX Return Index).

  Det finns skillnad på index och index.
  https://www.aktiespararna.se/artiklar/Fonder/Skillnad-pa-index-och-index

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Nordnet Superfonden Sverige  är tillräckligt bra  0kr i avg. SebSverige index skiljer 8% i branch fördelning och kostar 0.27% i avg. Själv skulle jag aldrig betala  0.27% i avf för att få lite bredare index. Men alla som vill betala gillar banken mer sådana sparare. Lycka till. Jag vet att index skiljer och har koll på det hela. Jag har varit med både i rena aktier, dyra aktiva fonder,olika indexfonder. Att duskutera här vad är det bäst om 20 år äringen som vet. Att du tycker att gratis är kass är svårt hålla med dig. Alla gör vi som vi vill. Rådgivningfår man ändå inte hålla på. 20% Avanza Zero, Nordnet superfonden Sverige eller Seb Sverige indexfond  kommer inte ha så stor påvärkan på hela portföljen långsiktigt.  Tale och MLT undrar gur länge har ni varit på börsen och hurser Eran avkastning ut och hur stora portföljer har ni? Är det några miljoner portfööjer det handlar om?

Mvh. Avanza Zero

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag har inte sagt att gratis är kass. Men att när något är billigt eller gratis betyder det inte per automatik att detta något är bra. Ibland kan det förstås vara så, men det i sig är ingen garanti. Lika lite som att dyrare skulle alltid betyda bättre. Eller sämre.

  Ta det inte så personligt. Det är lätt att bli sårad när man identifierar sig med fel saker.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 2. Vit pil

  Jag är inte sårad då jag har varken AZ eller NSS i portföljen. 😁. Små pluttar hit eller dit i portföljen inte så mycket bättre. Tack för bra diskuttion. 😃.
  AZ

  0
  Gravatar ikon för användaren
  AZ
 3. Vit pil

  Tale, det ser ut som en person skriver med olika konton, samma typ av svenska, med konträra/troll åsikter. Eller så är det boomers.

  Avanza Zero har underpresterat SEB Sverige Indexfond. Billigast är inte bäst när det är mellan två olika index. Jämför man två indexfonder som följer samma index med olika avgifter så är billigast bäst. Det finns aktiva fonder med stora avgifter som presterar bättre än index de senaste åren. Men det är bara för att de med 99.4% sannolikhet har haft tur och är en ’survivorship bias’. Passiva fonder ger bättre avkastning än aktiva till lägre risk, med störst sannolikhet, och det är därför man väljer dem. Inte bara för att deras avgift är lägre men det har även en stor påverkan på denna statistiska långsiktiga överprestation.

  Avanza vill snåla på kostnaderna, det är därför de bara har 30 företag i deras indexfond.

  Sen till Sara, det är en saftig home bias. Om du tänker konkurrera mot andra i Sverige om exempelvis att köpa bostad kan det vara relevant med någon home bias. Då bostadsmarknaden är korrelerad med hur aktierna går i Sverige. Missar man en uppgång så missar man den ökade mängden pengar man får att konkurrera om bostäder. Men det är bara 10% som investerar i aktier (motståndarna). Så lysa.se argument om home bias verkar dåligt. Det är snarare mer sannolikt att man kommer slå andra på bostadsmarknaden med en bred global index för de 10% som investerar har en alldeles för stor home bias. Men det är en bra rationalisering, egentligen tror jag bl.a lysa har övervikt för Sverige i sina portföljer för att det säljer tjänsten bättre, inte för det har någon vetenskaplig/bra effekt. Som ’hållbart’ sparande. Sen kan jag rekommendera att du har flera ISK konton och Sparkonto+, enligt Fyra Hinkar strategin som du kan söka dig fram till här på bloggon.

  ”A bias is an obstacle to our goal of obtaining truth, and thus in our way.”

  ”We are here to pursue the great human quest for truth: for we have desperate need of the knowledge, and besides, were curious. To this end let us strive to overcome whatever obstacles lie in our way, whether we call them “biases” or not.” — Eliezer Yudkowsky

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Aen
 4. Vit pil

  Aen, jag har sett ett par gånger att någon annan har använt mitt alias på den här bloggen (antagligen av misstag, så jag har inte haft någon anledning att reagera), men de ovanstående kommentarerna i den här tråden ser ut att vara mina egna.

  Jag får nog erkänna att jag tog i lite för mycket när jag skrev att Avanza Zero är en dålig indexfond. Den är ju egentligen ganska bra, även om det finns de som är bättre. Och när det finns fler att välja emellan varför inte välja den bättre?

  Man ska välja också sina indexfonder med omsorg. Det finns många olika index, även bland Sverigefonder, och det finns faktiskt några svenska indexfonder som man kan hitta bland de absolut sämsta Sverigefonderna som finns. Så det är nog bättre att reservera begreppet dåliga eller kassa fonder till just den kategorin av fonder (eller index).

  Jag är inte så jätte insatt, men bland dåliga fonder kan man säkert också hitta de som är lite bättre och de som är lite sämre, och den som är dålig behöver inte vara sämst – ganska självklart, egentligen, man jag ville bara nyansera bilden ytterligare.

  Som du sett, kan kvaliteten på mina kommentarer variera ganska mycket, beroende på dagsformen och humören (och en del andra orsaker som jag inte vill gå in närmare på). Jag kan förstå att den här inkonsekvensen kan ibland skapa förvirring och frustration hos läsaren, men man ska inte ha alltför stora förväntningar på någon större utveckling inom detta område inom en nära framtid. Däremot är chansen att mina åsikter kommer att förändras med tiden mycket stor. Men eftersom förändring behöver inte betyda utveckling är det bäst att ta mina kommentarer alltid med en nypa salt.

  Och till sist, ett stort tack för din kommentar som fick mig att tänka efter. Dig kan man alltid lita på.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Sara!

Som Tale skrev så kolla gärna in ”Fyra-Hinkar-Strategin”, ett sätt att strukturera upp din ekonomi.

Lite tips på hur man sedan kan bygga upp en portfölj så kan du kolla på:
”Nybörjarportföljen”
”Globala Barnportföljen”

Lycka till!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-16 klockan 10:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.