Hur se/skilja på sina olika fondportföljer?
Sök:

Hur se/skilja på sina olika fondportföljer?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Michaela

Den här artikeln publicerades 2017-09-22 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Hur se/skilja på sina olika fondportföljer?

Jag har nyligen börjat spara i fonder via Avanza sedan någon månad tillbaka och har en fråga gällande fondportföljer som jag hoppas någon mer insatt här kan hjälpa mig reda ut.

Jag har valt att spara ett större kapital i en fondportfölj baserat på Nybörjarportföljen samt startat ett månadssparande för pension enligt Globala barnportföljen. I båda mina sparanden ingår vissa fonder som är samma, som exempel har jag Länsförsäkringar Global indexnära i båda portföljer men fonden redovisas ju bara enskilt i Avanza, inte som sammansatta grupper i enlighet med hur jag konstruerat de båda portföljerna.

Så det jag behöver hjälp med är hur jag ska se på sparandet och deras utveckling som två skilda portföljer och framförallt då hur jag ska förhålla mig till detta när det är dags att balansera om fonderna? För de pengar som jag månadssparar ser för mig ut som att det påverkar balansen i båda portföljer fast jag bara vill se det som en utveckling i pensionssparandet.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du kan öppna flera investeringssparkonton hos Avanza, ett per port följ om du så vill. Att inneha ett ISK-kontot ju gratis.

Läs gärna Claes Hembergs blogginlägg samt tillhörande kommentarer angående beskattning etc.

Jag har 5 ISK-konton

Bland kommentarerna hävdar ”Johannes” (vilket också bekräftas av övriga debattörer):

Det kostar att flytta pengar mellan isk men att flytta värdepapper utlöser ingen skatteeffekt! Så flytta fonder eller aktier mellan isk kostar inget extra

Ovanstående gäller alltså investeringssparkonton. Om du har något annat typ av konto behöver du gräva i reglerna för det.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack! Det var ju en jättebra lösning!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-22 klockan 12:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.