Hur ska en 63åring investera pengar?
Sök:

Hur ska en 63åring investera pengar?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Marielle

ställde för sedan frågan: Hur ska en 63åring investera pengar?

Hej!

Min mor har aldrig haft råd att spara privat till pensionen, då vi barn gått i första hand. Vår far har skott sig själv och inte tänkt alls på att mor både jobbat deltid och gått miste om tjänstepension.

Nu är hon 63 år och är medveten om att pensionen kommer att bli tuff. Jag tror att hon fortfarande skjuter problemet framför sig, låter bli att gå in och titta hur framtiden kommer att se ut.

Kan jag hjälpa henne på något sätt? Är det för sent att börja spara? På vilket sätt bör hon lägga upp sparande om det är möjligt?

Jag tror att hon kommer att fortsätta jobba något år till efter 65, än är det krut i gumman! Skämt åsido, hon har god hälsa och lever förhoppningsvis länge till, men det vet man ju aldrig.

Tacksam för svar! //Dotter som vill hjälpa sin mor

PS. Jag själv har precis upptäckt det här med att investera pengar i fonder, hade jag bara känt till det tidigare…

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej hej,

Jag kan bara berätta hur jag skulle agera i samma situation.

Jag tror att grundregeln är att det är aldrig för sent att börja spara. Frågan är om det kommer fungera i din mammas vardagsekonomi… kanske blir det helt enkelt inga pengar över i slutet av månaden. :/

Du skrev att din mamma förmodligen inte har tittat på hur framtiden (och då framförallt inkomsten) kommer se ut när hon väl bli pensionär. Det är faktiskt viktigt att hon ändå gör det. Kanske blir den framtida inkomsten läskigt låg men hon blir i alla fall inte överraskad. Och då finns också grunden för verklighetsförankring och därmed en strategi. Ingen gissning längre och oklarhet om hon kommer klara sig.

Vad som skulle funka är att hon redan nu anpassar sitt livsstil efter hur privatekonomin kommer se ut då. Kanske leva lite mer sparsamt, säga upp onödiga abonnemang, osv. Ta ner månadskostnader. Det passar inte alla men själv lever jag ett sådant liv: ”konsumindra”, bara satsa pengar på saker som verkligen gör skillnad, hitta nöje och glädje i saker som är gratis, inte bry sig så mycket om vad andra tycker om status och sluta följa med i nutidens konsumtionshets.

Gör hon det redan nu så kan hon långsamt vänja sig hur livet kommer se ut och samtidigt börja spara överskottet med hjälp av inkomsterna som hon kommer ha så länge hon fortsätter jobba. Först bygga upp en buffert på ett sparkonto för att kunna klara av framtida stora, oplanerade utgifter och kanske så småningom också månadsspara i globala indexfonder. Helt beroende på tidshorisonten självklart och om hon verkligen klarar av inte röra dessa pengar på ett bra tid.

Vet inte om mitt svar hjälper dig, men detta var mina tanker iaf. Kudos för att du vill hjälpa din mamma!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ett bra svar Adde! Jag ska se till att hon kikar på hur den framtida pensionen ser ut, så att hon kan börja anpassa sig därefter.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marielle

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du nämnde att hon alltid har tänkt på barnen först. Nu är det din tur att ta din lön och spara till din mamma.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Philip, absolut så kommer jag att göra vad jag kan för att hjälpa henne. Men nu undrar jag om hon kan göra något för att förbättra sin framtida pension själv :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marielle

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-12 klockan 13:38 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.