Hur ska jag fördela fonderna?
Sök:

Hur ska jag fördela fonderna?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Isabell

ställde för sedan frågan: Hur ska jag fördela fonderna?

Hej,

Jag har läst mängder av artiklar om sparande i fonder nu i ca 2 mån och jag tackar för de senaste tipsen om 2018 års bästa aktiefonder här på sidan. Jag har dock inte kommit igång med mitt sparande än.

Jag är 52 år o kan spara 10 000 kr i mån i ca 13-15 år tänker jag, då jag går i pension vid ca 65-69 års ålder. Jag vill gärna ha så stor avkastning som möjligt på mina pengar o blir förvirrrad av alla tips om sparande i fonder. Vilka fonder jag ska ha vet jag.

Billiga indexfonder o dem som presenterades som de bästa här nu 2018. Men- hur ska jag placera dem o i vilken proportion?

I de portföljer som nämns här på Rika tillsammans finns ju räntefonder med- de ger väl inte så stor avkastning över tid, och stor andel Sverige fonder- vilket känns som riskabelt.

Dessutom-ska man inte ha minst 7 olika fonder och mest global – 80-90 % och sedan 10-20 något spetsigare? Hur ska jag tänka? Jättetacksam för era svar!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag skulle rekommendera antingen:

Det vill säga att ligga på en mix mellan 60-90 % i aktier och 40-10 % i räntefonder. Det kommer en ny uppdatering inom kort med de portföljerna, men det kommer vara ganska likt hur det ser ut idag.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Global
  Länsförsäkringar global indexnära 30%
  SPP aktiefond global 30%

  Sverige
  Spiltan aktiefond investmentbolag 15%

  Europa
  Vanguard FTSE Developed Europe (VGEU) 10%

  Tillväxt
  Swedbank Robur Access Asien 5%

  Vad tror du om denna fördelning?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobias
 2. Vit pil

  Det ser ut som en rimlig fördelning Tobias om planen är lång sikt. Gissar att de resterande 10% är tänka till räntefonder då jag får dessa aktiefonder till 90%?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elin Agorelius

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-17 klockan 18:03 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.