Hur ska jag göra med mitt månadsspar. (ISK)
Sök:

Hur ska jag göra med mitt månadsspar. (ISK)

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Robin

ställde för sedan frågan: Hur ska jag göra med mitt månadsspar. (ISK)

Hej

Varje månad spaear jag en summa som jag fördelar enligt denna portfölj:

LF tillväxtmarknad indexnära A – 10%

AMF räntefond lång – 20%

LF global indexnära – 40%

Spiltan räntefond Sverige – 20%

Spiltan aktiefond investmentbolag – 10%

Nu när det är varningar lite hit och dit så har jag bestämt mig för att ”pausa” detta månadspar och istället sparar jag på en vanlig sparkonto hos banken.

Men min fråga är vad bör jag göra med det som hittils ligger på mitt isk? Ska jag sälja allt och lägga pengarna i det vanliga sparkonto tills läget har blivit mer stabilt. Eller bör jag ha is i magen och låta pengarna ligga kvar utan att jag varken köper eller säljer mer?

 

Hoppas ni förstår mina funderingar.

Mvh Robin

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Har du en sparhorisont på lång tid, exempelvis 15 år så fortsätt som vanligt med ditt sparande. Så småningom kommer årets nedgång att bli ett litet hack i en uppåtgående kurva.

Ingen kan förutsäga börsens riktning upp eller ner. Går du ur kanske du gör rätt. Risken är däremot stor, att du missar att gå in på nytt vid rätt tidpunkt.

Om du till varje pris skall gör något, så gör tvärt om mot vad du tänkt dig. Ta ut dina sparade pengar,  men fortsätt att månadsspara. Då får du en omstart om det känns bättre.

Skulle Börsen gå ner så köper du dina fondandelar billigare och billigare. Det behövs sedan ingen jättelik uppgång för att du skall komma på plus igen.

Aktiesparande är långsiktigt, glöm inte detta. Klarar du inte psykologiskt av en börsnedgång på 20 till 30 procent, så är jag rädd för att du får spara i bank.

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Bra svar! Man ska inte ha mer på börsenän att man kan sova gott om natten. Fast om man psykologiskt inte klarar en nedgång på 20% så kan man ju fortfarande ha ca 30-40% av sitt sparande i aktiefonder.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Emil Vikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-26 klockan 20:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.