Hur ska jag göra , tips?
Sök:

Hur ska jag göra , tips?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sara

ställde för sedan frågan: Hur ska jag göra , tips?

Hej, jag har lyckats få ihop lite över 100 000 tusen och de sitter på ett vanligt konto. Har inga skills på fonder. Vad rekomendera du att spara i? Mvh sara

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Sara,

 

Det beror på hur lång sparhorisont du tänker dig?

Hur gammal är du? Sparar du till att förgylla pensionen eller något annat?

Men som regel bör du inte ha pengarna på börsen om din spartid är är mindre än 3-4 år och vill ha dessa pengar för t ex insats eller liknande.

 

Om din spartid är minst 4-5 år, helst 10 år är det billiga aktieindexfonder som gäller. T ex Länsförsäkringar global Indexnära. Du kan, beroende på riskbenägenhet, ha t ex 80% av denna fond och resten i kontanter på ett bankkonto som ger åtminstone lite ränta och som är uppbackad av insättningsgarantin.

Men det beror som sagt på hur riskbenägen du är, hur bra du kommer att sova om nätterna om börsen drastiskt faller osv. Man ska i regel inte ha pengar på börsen som man absolut inte har råd att förlora.

Berätta gärna mer om vad du vill investera för, hur länge du kan ha pengarna på börsen osv så kan vi försöka lotsa dig vidare.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Snart fyllda 40, vill både spara långsiktigt samt kortsiktigt. Men aldrig tagit tag i sparat ordentligt men vill göra det nu när jag precis har fått en dotter.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Håller med föregående. För en total nybörjare:

Långsiktigt helst mer än 10 år: Billigaste globalfonden

Kortsiktigt: Sparkonto med insättningsgaranti

 

Sen kan man nörda ner sig hur djupt som helst. Antingen kan du stanna där eller så börja läsa på om olika index tex på https://www.msci.com/acwi

Det är en bra start

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-06 klockan 11:47 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.