Hur ska jag göra vid nästa börsras?
Sök:

Hur ska jag göra vid nästa börsras?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av David

Den här artikeln publicerades 2017-08-20 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Hur ska jag göra vid nästa börsras?

Hej alla! Tack för in en inormationsrik och bra sida! Jag är helt ny på det här med aktier, men har nu sparat ihop ett litet kapital som jag skulle vilja investera på börsen vid nästa börsras. Min fråga är helt enkelt hur en ren nybörjare gör detta på enklaste och bästa sätt? Jag har 100 tusen jag vill lägga på börsen vid nästa ras/krasch.

Min tanke var först att helt enkelt gå all in på Avanza Zero när raset kommer; har dock fått reda på att det finns en gräns på 25 tusen där.

Jag är alltså ute efter ett enkelt, ekonomiskt och skattemässigt fördelaktigt sätt för en nybörjare att investera hundra tusen när nästa ras inträffar. Hur ska jag gå till väga?

Tack på förhand och ha en bra dag!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det här är inte svaret du vill höra, men att vara nybörjare och gå all in på börsen i en fond som har 30 aktier, det mesta i industri och finans, i det lilla pluttelandet Sverige låter som ren idioti i mina öron. Därmed inte sagt att det är fel att ha Avanza Zero som den del av sin fondportfölj.

Hur som helst, begränsningen på 25.000 kr i Avanza Zero gäller per engångsinsättning. Du får alltså sprida ut dina 100.000 kr över minst fyra dygn, istället för den dag du magiskt lyckats förutspå är botten i börskraschen.

Men när ska du trycka på köpknappen? När börsen rasat 30 %? 40 %? 50 %? 60 %? När Aftonbladet skriver att botten är nådd? När Dagens Industri skriver att botten är nådd? När börsen redan gått upp 20 % igen?

Rekommenderad läsning:

”Nej, det går inte att förutsäga framtiden!”

Nej, det går inte att förutsäga framtiden!

Avsnittet ”Diversifiering – den enda fria lunchen”

RikaTillsammans-portföljen – en portfölj för alla väder

Det är vanskligt att ge råd, men:

 • Gå absolut inte all in – sprid ut dina investeringar över tiden
 • Spara huvudsakligen i indexfonder/passivt förvaltade fonder med låga avgifter, i olika typer av bolag i olika branscher och i olika världsdelar (diversifiering)

Läs:
Mina fondportföljer 2017 | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

Mina fondportföljer 2017 | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

Om Jans fondportföljer är för komplicerade, utgå istället från att du ska månads spara 100 % i ”Länsförsäkringar Global Indexnära”. Sedan argumenterar du med dig själv, eller andra, varför du ska plocka in andra fonder i portföljen.

Exempelvis: ”Jag vill ha nog ha typ 20 % Avanza Zero i portföljen?”. Argument: Visserligen utgör Sverige bara 1 % av den globala aktiemarknaden, men en investering i Sverige innebär att jag minskar valutarisken och Stockholmsbörsen har historiskt överpresterat med ca 5 %. Dessutom är Sverige ett stort exportland, så jag får viss global exponering i alla fall. Men att investera i 30 bolag i ett enda land gör att jag ökar risken jämfört med Länsförsäkringar Global Indexnära som har ca 1600 bolag i portföljen. Men förvaltningsavgiften på Avanza Zero är 0%, och den är 0,40 % i Länsförsäkringar Global Indexnära. Fast hoppsan, det finns ju en femstjärning Sverigefond som heter Spiltan Aktiefond Investmentbolag, som presterat fint historiskt och har en högst måttlig förvaltningsavgift. Den kanske dessutom ger bättre riskspridningen än Avanza Zero, så jag kanske borde ha den istället. Eller både och. Fast historiskt avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, och 0,20 % förvaltningsavgift är trots allt mer än 0%. Bla, bla, bla…

Beträffande skatt. Det du och nästan alla andra högst sannolikt vill ha är det ett investeringssparkonto – ISK. Avancerade lirare skaffar av skatteskäl även en Kapitalförsäkring, KF, för utländska aktier och dito fonder med utdelning, men det är lite överkurs. Investeringssparkonto, ISK, är till att börja med det som gäller om man inte vet att man ska ha något annat.

Sammanfattningsvis: Ta det lite lugnt och sprid ut investeringarna över tiden i olika fonder. Och fortsätt läs här på Rika Tillsammans. Här finns mycket matnyttigt, även om jag inte alltid delar Jans åsikter.

Lycka till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Kanonsvar!
  LF Global har 0.20% i avgift och vill man krydda med lite LF Tillväxtmarknader så kostar det 0.4. LF Sverige indexnära med 0.2 i avgift har 85 bolag mot Avanza Zeros 30 bolag.
  I kronor blir det små pengar för en mycket bättre riskspridning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Tack för ditt mycket utförliga svar. Jag är alltså ute efter ett snabbt och enkelt sätt att hoppa in på börsen nästa gång den går ner. Ditt mycket excellenta svar är nästan lite för svårt för mig – sån nybörjare är jag.

  Frågan skulle jag kanske formulerat såhär:

  ”Hur gör en ren aktienybörjare på bästa sätt för att investera en del av besparingarna vid nästa börsras, definierat som en nedgång på 25%?”

  Ska jag gå till banken med några hundra tusen nästa börsras och säga – ”nu vill jag hoppa på tåget, ge mig några aktier/fonder eller whatever som borde stiga över tid”? Jag är alltså helt oduglig på aktier, men vill ändå hoppa på tåget nästa gång det är köpläge? Är det inte möjligt på ett enkelt sätt?

  Jag är inte ute efter att maximera allt till tusen, jag vill bara ta del av den vinst som man förmodligen kan räkna av efter X år i framtiden efter ett ras.

  /mvh David

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-20 klockan 21:12 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.