hur ska jag investera en klumpsumma och ett månadssparande?
Sök:

hur ska jag investera en klumpsumma och ett månadssparande?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jespher

Den här artikeln publicerades 2017-09-13 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: hur ska jag investera en klumpsumma och ett månadssparande?

Hej!

24 år och ny!

Jag har 10.000 som jag vill investera i fonder och sedan månadsspara 1500-2000 beroende på vilket som blir bäst med uppdelningen. Det är tänkt att jag ska investera 15-20år.

Ska köra på nybörjarportföljen med 7 fonder och isf hur ska jag fördela upp dessa 10.000 och sedan mina 1500-2000 i månaden? Ska jag köra på 76% aktiefonder och 24% på räntefonder uträknat efter min ålder?

Tack på förhand!

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Jesper!

Jag hade lagt 70% global, 20% tillväxt (Asien) och 10% Sverige.

Öppna ett ISK för ditt bassparande med fondfördelning enligt ovan. Lägg in de 10′ du redan har. Jag hade INTE lagt någonting i räntor eftersom du har så lång tid de ska växa på.

Om du vill kan du öppna ett separat ISK och köra lite olika nischfonder i.

I din PPM (statlig inkomstpension) tycker jag du ska ligga kvar i AP7 Såfa. Har du ITP (tjänstepension från arbetsgivaren) skulle jag lägga den del som måste förvaltas traditionellt hos Alecta och den andra hälften i en fondförsäkring hos SPP med deras fonder fördelat enligt ovan.

Det är egentligen ganska enkelt.

Glöm inte bort att skaffa dig en ekonomisk buffert som motsvarar 2-3 månaders UTGIFTER på ett räntebärande sparkonto hos t.ex. SBAB. Du kanske ska sätta in de 10′ du har hos dem och börja månadsspara med 1500 direkt istället för att investera 10′ i fonder direkt. En tanke bara.

Vill du ha hjälp och stöd i val av fonder så säg bara till så hjälper jag dig.

Blev du klokare? Hör av dig om du vill ha mer info.

/Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Själv har jag följande i min IPS

 

Ca 57,0 % i Länsförsäkringar Global Indexnära

Ca 32,9 % i Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Ca 6,7 % i Swedbank Robur Access Asien

Ca 3,4 % i Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag hoppas inte att du nysparar i din IPS eller är det kanske bara stavfel och du menade ISK?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Nej, jag satte in en summa 2011. Sen dess har jag inte satt in en krona till. Endast gjort omfördelningar. Tack för din omtanke.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  BE

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-13 klockan 21:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.