hur ska jag investera en klumpsumma och ett månadssparande?
Sök:

hur ska jag investera en klumpsumma och ett månadssparande?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av maria

Den här artikeln publicerades 2017-09-03 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: hur ska jag investera en klumpsumma och ett månadssparande?

Jag vill spara till min son (3år) långsiktigt, till 18årsdagen. Jag har ca 10000 i en klumpsumma, och sedan tänkte jag månadsspara 500kr/mån.

Hur går jag tillväga? Köper jag flera fonder enl tex nybörjarportfölj 7-10 fonder för klumpsumman i ett engångsköp direkt, och sedan månadssparar i färre fonder 3-4st?

mvh

maria

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Maria!

Jag tycker du ska leta upp fonder som passar dig och det belopp du ska spara fördelar du mellan de fonderna i ett automatiskt månadssparande hos Avanza/Nordnet.

Om jag hade suttit i din sits så skulle jag fördela såhär:

60%, 300:-, Länsförsäkringar Global indexnära
20%, 100:-, Länsförsäkringar Sverige indexnära
20%, 100:-, Swedbank Robur Access Asien

Den portföljen ser ut såhär i Morningstars analys.

Regionfördelning:
Afrika och Mellanöstern, 0,1%
Asien exkl Japan, 19,4%
Australien och Nya Zeeland, 1,6%
Japan, 5,4%
Nordamerika, 38,2%
Sverige, 20,5%
Västeuropa exkl Sverige, 14,7%

Såhär ser de 10 största innehaven ut i den portföljen:
Nordea Bank AB, 1,6%
Apple Inc, 1,2%
Volvo AB B, 1,1%
Swedbank AB A, 1,0%
Tencent Holdings Ltd, 1,0%
Samsung Electronics Co Ltd, 1,0%
Hennes & Mauritz AB B, 0,9%
Atlas Copco AB A, 0,9%
Svenska Handelsbanken A, 0,9
Microsoft Corp, 0,8%

USA, Kina, Korea och Sverige finns med i toppen.

Med den här portföljen investerar du i drygt 2000 stora bolag i hela världen. Kostnaden för portföljen är 0,2%. Snittavkastningen senaste 3 åren är 9,89% enligt Morningstar.

Jag tycker detta är ett bra bassparande.

Eftersom tidshorisonten är lång så skulle jag sätta in 10000:- fördelat enligt procentsatserna på en gång, alltså:

LF Global, 60% = 6000:-
LF Sverige, 20% = 2000:-
Robur Access Asien, 20% = 2000:-

Ett alternativ är någon fondrobot, typ Lysa. Där kan man justera hur många procent av ett sparande som ska ligga i räntor respektive aktier. Dessutom sprider man till ca 6000 bolag varav ca 4300 är globala småbolag. Jag skulle inte lägga något i räntor eftersom det är så lång period du ska spara på.

Ett alternativ till räntor, som jag själv använder mig av, är att för varje hundralapp som jag investerar i aktiefonder sätter jag in 10:- på ett räntebärande sparkonto hos SBAB. Eftersom SBAB har riktiga bankkonton så är det enkelt att automatisera med en stående överföring. Så det innebär att du sparar 550:- varje månad och drygt 90% av det (500:-) sätter du in i fonder och ungefär 10% på sparkonto.

Jag själv har både portföljen ovan hos Länsförsäkringar samt investering veckovis i Lysa. Vill du veta mer om hur jag gör med Lysa har jag skrivit om det i ett annat svar här:

Indexfonder för invånare i Finland – en omöjlighet?

Egentligen skulle jag lägga 70% globalt, 20% tillväxt och 10% Sverige, men det får man inte in hos Avanza/Nordnet på 500 kr, så då får det blir 60/40/40. Hos Lysa kan man spara allt från 100 kr och uppåt och även sätta in och investera ojämna belopp, t.ex. 150:- och det fördelas på alla marknader.

Hoppas du blev klokare, om inte så får du skicka fler frågor så ska jag hjälpa så gott jag kan.

Lycka till!

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-03 klockan 15:11 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.