Hur ska jag investera en större klumpsumma, allt på en gång eller som ett månadssparande?
Sök:

Hur ska jag investera en större klumpsumma, allt på en gång eller som ett månadssparande?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Alexander

ställde för sedan frågan: Hur ska jag investera en större klumpsumma, allt på en gång eller som ett månadssparande?

Hej,

Jag har fått en hyfsad bonus på ca 140.000:- som jag tänkte föra över till mitt ISK. Funderingen jag har är om det är fördelaktigt att föra över summan till ISK-portföljen över en period på ett år för att reducera risken att träffa just innan en nedgång (och kanske få till ett nedköp över tid) eller kasta in allt nu på en gång? Min portfölj består av ca 50% globala indexfonder, 15% fonder med fokus på fastigheter, 15% europeiska indexfonder, 10% asiatiska indexfonder och 10% övriga tillväxtmarknader.

 

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ja, allt in på en gång. Det går inte tajma marknaden.

Däremot behöver du bestämma sparhorisont. Sparar du en kortare tid kan det vara klokt att lägga till obligationer (räntefond).

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Alexander!

Jag skulle rekommendera dig att göra insättningar över ett års tid, detta för att just inte träffa en topp, det blir inte att försöka tajma marknaden utan att justera din risk på ett väldigt enkelt sätt.

Enligt Jans artikel om just detta så skriver han om skillnaden att investera allt direkt eller över en tid på 12 månader, där har han räknat ut att i 68% av fallen så är det att investera allt på en gång som har avkastat bäst.
Däremot som han säger så är det då 32% av fallen som är sämre vid investering av allt vid en tidpunkt.

Nu kan det låta som att jag försöker tajma marknaden, men om det då är 32% av gångerna som du hamnar snett om du kör allt på en gång, varför riskera detta då vi har haft en börsuppgång senaste 10 åren (förutom 2015 då vi hade en liten sättning). Jag anser då att dom 32% har ökat markant efter att vi har haft ett bra börsklimat en lång tid nu.

Man gör exakt som man vill, men risken känns väldigt mycket högre nu att köra allt på en gång och skulle därför spridit ut det på 1 år.

Läs gärna artikeln jag refererar till här nedan!

Investera allt på en gång eller sprida ut det över tid?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  ”om det då är 32% av gångerna som du hamnar snett om du kör allt på en gång, varför riskera detta ”

  Svaret på den frågan är att i 68% av fallen så ”hamnar man snett” om man sprider ut insättningen. Varför riskera det?

  Artikeln du länkar till säger samma sak, sätt in allt på en gång. Det enda som talar emot är det som Jan skriver under rubriken ”Det rationella är att investera men känslan säger något annat”: ”om man vill ’må bättre’ så kan det vara bättre att sprida ut pengarna över tid eftersom den upplevda risken minskar. Det hänger ihop med den mentala bokföringen om att en vinst känns känslomässigt mindre än en förlust av samma storlek”

  Artikeln är väl värd att läsa, en av de bästa på den här sajten om du frågar mig. Så bra att du länkade!

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 2. Vit pil

  Det va de jag menade med mitt näst sista stycke om att jag anser att dom 32% har ökat i och med att dom senaste 10 åren har det varit lönsamt att investera direkt, ska man då gå på teorin om att 68% av tillfällena är det lönsamt att investera direkt, så borde dom 68% vara mycket mindre i just detta börsklimat.

  Detta är ju såklart bara en teori, såklart vi kan ha en börsuppgång dom kommande 10 åren också, utan någon större sättning. Men historiskt så ska vi inte ha det, vi ska ha en sättning innan vidare uppgång.
  Detta bör då ge en ännu högre risk att investera allt på en gång då historien upprepar sig i börsvärlden.

  Till och med Jan har skrivit en artikel om att man bör kolla över sitt sparande då det ”kommer” bli skakigt framöver. Där nämnde han även att han slutat sätta in mer pengar, varför ska då en person slänga in allt han äger och har då det är skakigt, tycker det är väldigt oansvarigt att rekommendera någon att köra allt in i ett sådant börsklimat.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Absolut är artikeln väldigt bra att läsa, man får upp ögonen för mycket!

  Rekommenderar även att läsa denna artikeln om just det jag skrev om nu, att Jan har slutat sätta in nya pengar.

  https://rikatillsammans.se/gult-ljus-pa-marknaden/

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 4. Vit pil

  @Robin Wikström
  Hej,
  Ang. ”Till och med Jan har skrivit en artikel om att man bör kolla över sitt sparande då det ”kommer” bli skakigt framöver. Där nämnde han även att han slutat sätta in mer pengar,”

  Kan du länka till denna artikel tack?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christer
 5. Vit pil

  Under rubriken ”Kommer du sova gott om natten?” skriver han att fortfarande ett litet månadssparande, men sätter inte in några mer extra pengar pengar på aktier. Så fel skrivet av mig, han har inte helt slutat sätta in.

  https://rikatillsammans.se/gult-ljus-pa-marknaden/

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för den engagerade och uttömmande återkopplingen, jag tar till mig informationen och ska studera artiklarna närmare. Tack!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

”Detta är ju såklart bara en teori, såklart vi kan ha en börsuppgång dom kommande 10 åren också, utan någon större sättning. Men historiskt så ska vi inte ha det, vi ska ha en sättning innan vidare uppgång.”

Gillar den meningen men jag tänker så här. Nu har jag visserligen bara investerat en liten del av mitt kapital via LYSA för att testa på tjänsten. Detta har gett mig -2% på 14 månader. Tittar man på OMXS30 (exkl. utdelningar) är man tillbaka på samma nivå som rådde 2014.
Det innebär i princip att börsen kan röra sig sidleds i flera år innan sättningen kommer. Har man otur och investerar ett stort belopp idag och börsen fortsätter att röra sig sidleds i 4 år för att sedan tappa 50% är det nog bättre att avvakta och investera vid en konjunkturnedgång och när börsen tappat en 20% åtminstone. Har man sitt sparande på en nischbank förlorar man väl kanske 1,5% i inflation om året vilket ger en ”förlust” på endast 6% på 4-5 år istället för att investera nu, inte få något på 4 år och riskera -50%.
Känns inte som att börsen har så mkt kvar att ge för denna gången. Var ska tillväxten komma ifrån? USA, Indien, Kina och Tyskland är världens ekonomiska lok och står för 40% av jordens befolkning och samtidigt är arbetslösheten rekordlåg i alla dessa länder. Den kommer inte att bli lägre än 3-4%.
Japan räknar jag inte med då deras ekonomi knappt växer men även där är arbetslösheten ca. 2-3%.
Kolla hemmamarknaden också: I princip alla anställningsbara om man får uttrycka sig så är redan anställda. Nu kanske det låter lite pessimistiskt men det är så jag resonerar.
Men återigen….Har man en sparhorisont på 15-20 år spelar det ingen roll. Man har förmodligen igen pengarna om så många år ändå men jag ser ingen riktig anledning till att slänga in en stor klumpsumma idag om man inte började spara för flera år sen. Månadsspara lite i taget istället. Spara klumpsumman till nästa sättning. Nu kommer jag få mkt kritik från alla börsoptimister som tror på evig tillväxt men det kan jag ta.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Däremot tycker jag att ligga helt utanför marknaden i 4-5 år är dumdristigt, ingen som säkert vet att vi ska ned och som man brukar säga att ”Tiden i marknaden” är vad man behöver för att tjäna pengar, missas helt.

  När du beräknar hur börsen har gått och säger att vi är tillbaka till 2014 nivå nu, så är det OMXS30 vi pratar om, alltså exklusive utdelning. Om börsen går sidledes i 4 år så får du ändå utdelning som ger dig avkastning, så att ligga helt utanför och vänta in ett ”läge” att gå in tycker jag inte låter som en vidare plan.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Absolut så håller jag med dig om att bolagens tillväxt kommer att trappas ned dom närmaste åren, vi har som du säger en väldigt låg arbetslöshet och ekonomin verkar ha toppat för denna gången, men detta säger inte att börsen ska ned 50% bara för att vi har en konjunkturtopp.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  @Robin: Även om vi ser till börsen inkl. utdelningar ligger vi back på minst 12 månader. I mitt egna fall ligger jag back på 14 månader trots utdelningar.
  Jag tycker helt klart att man ska fortsätta månadsspara på lång sikt om det handlar om sparande på 10-20% av lönen varje månad men om du hade fått 10 miljoner Riksdaler i näven idag hade du fått göra ett avvägande mellan risk-reward och jag är inte helt säker på att du hade varit lika lyrisk till att placera detta på börsen givet alla dessa variabler som du känner till som om du hade placerat en löjlig struntsumma på 200 000 kr som man kan spara ihop på 1 år. Se på Warren Buffett. Han har väl 1000 miljarder SEK icke-investerat kapital. Det är väl bara att köpa en indexfond då för honom med. Inflationen lär väl äta upp hans pengar lika bra som våra småpengar men trots detta tycker han inte att det är ett tillfälle att gå in med ett sånt stort belopp. Vi får se vad som händer om 5 år.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  J
 4. Vit pil

  Absolut, vi är ner på en 12 månaders tidshorisont.

  Såklart man hade funderat extra en gång om man fått en större summa, börjat placera i olika tillgångsslag för att sprida risker mm.
  Jag har väl aldrig sagt åt någon att gå ”All In” på börsen?
  Självklart ska man sprida sina risker, dom flesta har till exempel en bostad som man investerat i, ett antal räntefonder och sedan aktier. Vissa har även investerat i ädelmetaller.

  Att Warren har mycket i kassa är för att han har så mycket pengar att han inte vet var han ska lägga dessa, hade han hittat bolag som han hade velat investerat i så hade han gjort det.
  Han är inte ute efter det många här försöker göra, att bygga en grund att stå på, han är en investerare.
  Kolla bara summorna han har investerat i en massa bolag, han om någon kommer förlora mycket pengar i en eventuell krasch.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 5. Vit pil

  @Robin: Precis som du skriver vet inte Warren vart han ska placera pengarna då han inte hittar företag som är värda att investera i för tillfället. Jag tror att Warren är bättre på att värdera börsen än en svensk småsparare men jag hoppas att jag har fel då det gynnar både dig och mig.
  Tror absolut på att sprida i olika tillgångar. Bostad i Sverige, Bostad i utlandet, Likvida medel i olika valutor. Tror däremot inte på räntefonder då dom kanske inte agerar som krockkudde längre nästa gång det kraschar p.g.a. att dom inte längre endast innehåller statsskuldväxlar. I så fall är guld/olika valutor kanske bättre. Med tanke på hur beroende svensk tillväxt är av bostadsmarknaden tror jag att bostad är en säkrare värdebevarare än svensk tung industri inom en tioårsperiod iallafall.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  J
 6. Vit pil

  Absolut, det tror jag också han är!

  Det beror såklart på vilken typ av räntefonder man har, är det företagsobligationer så kan det gå illa där med. Men räntefonder som investerar i statspapper behövs väldigt mycket för att dessa ska krascha helt.

  Som du skriver, sprida riskerna är att föredra, då lär någon tillgång gå upp när någon annan går ned.
  Detta är vad t.ex RikaTillsammans-portföljen går ut på.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-04 klockan 01:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.