Hur ska jag investera min förmögenhet på 100 000 kr?
Sök:

Hur ska jag investera min förmögenhet på 100 000 kr?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Max M

Den här artikeln publicerades 2017-07-10 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Hur ska jag investera min förmögenhet på 100 000 kr?

Hej, jag är  26 år gammal och är student. Det tog mig lång tid att hitta rätt utbildning vilket innebär att jag har studerat i princip hela mitt liv. Det har blivit lite resande och ströjobb emellanåt, men jag har aldrig haft ett riktigt heltidsjobb och därmed inte haft möjlighet att spara några stora summor pengar.

De senaste två åren har det blivit ändring på det. Jag har jobbat deltid samtidigt som jag tagit fullt studentlån. På två år har jag lagt undan lite mer än 100 000 kr som just nu bara ligger på ett sparkonto utan ränta på Swedbank. Det här kanske inte är mycket pengar för de flesta, men för mig känns det som en förmögenhet.

Det känns dumt att låta dem ligga där utan ränta, men samtidigt är jag rädd att investera dem då jag arbetat hårt för dem och inte vill riskera att förlora allt. Jag har letat efter svar på internet och även kollat efter möjligheter inom min bank, men det känns som att det finns överväldigande många alternativ.

Min fråga är, hur skulle ni göra om ni hade 100 000 att investera över en 5-10 års period?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

100tkr är väldigt mycket pengar!

Du ska som tumregel inte gå in med pengar som du inte är beredd att förlora.

Jag tycker att du kan överväga att börja spara en del av dina 100tkr och sedan spara månadsvis.

T ex 10-20 tkr engångsinsättning och säg 500 kr/mån.

Resten kan du spara hos någon nischbank med ”hög” ränta och som också har insättningsgaranti.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Jag har samma ”problem” 5 till 6 gånger större. Som jag har tänkt det har jag slutat spara på kontot och allt nytt som kommer in lägger jag i breda fonder av alla möjliga slag. Sen så väntar jag bara på nästa fall, behöver inte vara en krash men när jag ser att kurserna faller lite dubblar jag månadsinsättnigen. Blir det en krash kanske jag tripplar den. Så har jag tänk fortsätta tills jag har en årslön kvar på kontot som buffer. Tänker mig att den förlorade avkastningen på den bufferten är mindre än om jag måste sälja vid fel tillfälle. Skönt med peace of mind också.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Johan B

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-10 klockan 10:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.