Hur ska jag investera mina första 10 000kr?
Sök:

Hur ska jag investera mina första 10 000kr?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Albin Axelsson

ställde för sedan frågan: Hur ska jag investera mina första 10 000kr?

Hej. Jag är en 19-årig kille som nu efter att ha tagit student jobbat ett tag. Har alltid velat investera pengar i något som aktier, fonder eller liknande men inte haft ett kapital tyvärr. Nu har jag sparat ihop till 10 000kr och undrar vad ni rekommenderar att investera det i? om det är värt att investera eller spara ihop till ett större kapital.
Tack på förhand för svar.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Albin!

Kul att du vill komma igång. Jag själv började med 500 kr när jag skulle investera, så 10 000 kronor är absolut en bra summa att börja med.

Däremot får jag komma med ett lite tråkigt svar också. Om de 10 000 är alla dina sparade pengar så hade jag inte rekommenderat att du investerat dem. Investerar man i aktier/aktiefonder gäller det att det är pengar som du kan avvara i minst 5-10 år, och av egna erfarenheter så vet jag att man i din ålder får en del utgifter. Flytta hemifrån, och när man väl har ett eget boende så gäller det att ha en buffert så man har råd med en trasig diskmaskin eller vad det nu kan vara.

Först och främst hade jag funderat på hur mycket jag behöver i en sparbuffert, en tumregel kan vara att tänka månadsvis. Om du inte skulle få lön en månad, hur mycket skulle du behöva för att klara dig? Därefter, när man har en buffert så är det bara att börja investera.

Stort lycka till!

Hälsningar
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Helt rätt.

  Jag läser mellan raderna att Elin säger ”Läs Jans artikel om fyra hinkarstrategin här https://rikatillsammans.se/fyra-hinkar-strategin/”…

  Den är vettig och något man ska ta på allvar då den kommer hjälpa en att hålla ett gott ekonomiskt klimat. Sura inte över att du missar uppgång på börsen osv, du får chansen senare också…

  Lycka till!

  /Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är inga avgifter för att köpa fonder och minsta köpbelopp är ofta 100 kronor så det är definitivt värt det :).

Förutsätter att det är på lång sikt så kolla på globala barnportföljen. Ska du bara köpa en fond tycker jag du ska köpa en global indexfond (t ex Swedbank robur access global).

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Simple as that:-)

  Öppna ett ISK hos Avanza/Nordnet och sätt in i en global indexfond. Vill du spara enligt globala barn måste du sätt in 1000:- varje månad. Jag själv kör utan räntefonder, full gas!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 2. Vit pil

  Hej!

  Jag undrar varför ni rekommenderar Avanza/Nordnet istället för t ex Nordea/Swedbank? Är det så att tex Nordea tar ut större avgifter när man handlar fonder hos dem?

  Mvh Ida

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ida
 3. Vit pil

  De har ett större fondutbud och det är enklare att följa upp sina investeringar. Helt enkelt enklare hantering.

  Men om du köper samma fond hos olika institut är det ingen skillnad. Bankerna brukar vara sega på fondbyten medans Avanza/Nordnet är lite snabbare. Hos vissa banker kan man inte ta bort en lagd order själv, utan man måste kontakta kundtjänst. Hos LF måste man låta bytet gå igenom innan man kan göra om det.

  Hos Avanza är det bara att ta bort det och glra om innan bryttiden.

  /Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-07 klockan 18:12 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.