Hur ska jag investera/spara ett arv på bästa sätt?
Sök:

Hur ska jag investera/spara ett arv på bästa sätt?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Eric

ställde för sedan frågan: Hur ska jag investera/spara ett arv på bästa sätt?

Jag är 20-15 år gammal och ärvde ett sjusiffrigt belopp. Låste in majoriteten av pengarna på ett framtidskonto då jag inte litade på mitt omdöme. Detta konto låses upp snart. Jag har även 100 000+ SEK på en handelsbanken multi asset fond, men jag har nu valt att sälja dessa och har funderat på att sätta 100 000 SEK på ett sparkonto med 0.64% ränta som buffert. (Collector bank)

Det jag undrar är om det är en bra idé att sätta in en större del av den resterande summan på ett Avanza Global(ISK?) Studerar för tillfället så har ingen inkomst mer än studiebidraget. Därför tänkte jag självklart lägga undan en del på ett allkonto där jag kan ta ut en summa när det krävs.

Tacksam för svar!

Mvh

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

ISK är nästan alltid det bästa alternativet, iaf om pengarna växer och de gör de de flesta år.

En tumregel är att ha lika många % räntefonder som år tills du planerar att ta ut summan * 10.

Tex om du tror att du vill ta ut om fem år så kör 50% räntefonder och resten aktier.

Aktiedelen bör bestå av en mix av bred mix tillgångsslag som följer index. Globala och svenska indexfonder och liknande.

Det är viktigt att du låter pengar ligga och inte får panik och säljer i börsens svängningar.

Förresten med den väldigt låga räntan på CSN så är det fördelaktigt att ta ut maximalt CSN och leva på och låta dina andra pengar ligga och växa.

Börsen växer långsiktigt med 8% per år i snitt och CSNs ränta är 0,16% just nu så det är rätt mycket pengar det handlar om.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag funderar på att sätta in ungefär 100 000 på ett sparkonto med ränta. Skulle du säga att det är vettigt att sätta in en miljon via Avanza Global ISK.. på lång sikt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Eric Stenelo

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Eric!

Tycker du ska läsa lite artiklar som finns här på bloggen:

Hoppas du kommer fram till hur du vill göra!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack!

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Eric Stenelo

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-08 klockan 03:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.