Hur ska jag lyckas ändra mitt förhållande till pengar
Sök:

Hur ska jag lyckas ändra mitt förhållande till pengar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

ställde för sedan frågan: Hur ska jag lyckas ändra mitt förhållande till pengar

Hej,

Jag har en förmåga att skjuta sparandet på framtiden. Lite som ”lev i nuet”. Har ett hyfsat välbetalt jobb. Är ensamstående med ett barn. När jag jobbar mycket har jag en förmåga att underlätta vardagen genom att slösa. Är snart 50 år och tänker att ”det är väl ändå försent att börja spara nu”. Blev dock väldigt intresserad efter att ha hört ert program i P1 och tänkte att nu är det dags att växa upp ekonomiskt och ta ansvar. Äger ingen bostad och har inga lån. Har räknat ut att jag borde kunna spara 2500 kronor/månaden.Säkert mer men vet hur jag fungerar. Men hur ska jag börja? Har bara en liten sparbuffert på 40 000 kronor. Startade också ett ISK-konto i min bank i våras. Behöver lite pepp på hur jag kan komma igång och hur jag ska tänka. Tacksam för alla möjliga råd. Inser att jag är för gammal för att bli ekonomiskt oberoende men det vore fint att kunna unna sig en resa och god mat även i pensionsåldern :)

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

För att komma igång kan man börja här på bloggen: https://rikatillsammans.se/tjana-pengar-spara-pengar-bli-rik/

Gällande att ändra sitt förhållandesätt till pengar vill jag slå ett slag för Elin Helanders bok Hjärnkoll på pengarna. Hon är kognitionsvetare och har skrivit en bok om hur hjärnan och sparande funkar.

Stort lycka till!

Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack! Boken ska definitivt läsas! Lycka till lär behövas ;-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
 2. Vit pil

  Börja smått och ha som mål att öka sparandet successivt.
  Försök att inte överspara. Ha en lätttillgänglig buffert som kan täcka om du ändå skulle råka överspara någon månad.
  Gör dig av med dyra vanor på sikt. Omvärdera dina behov. Gå ner i standard tillfälligt. Gör en budget. Sparande kan bli ett heltidsjobb i sig om man vill.
  Det är viktigt att ha ett tydligt mål.

  Du måste ändra livsstil. Ett steg i taget. Sätt upp ett sparmål. Hur mycket vill du få ihop och till när? Och kanske framförallt, varför vill du det?
  Vägarna dit är många. Det tar lång tid. Man måste ha tålamod.
  Men man måste acceptera att leva under sina tillgångar under en period. För att sen kunna leva över sina tillgångar under en period.
  Eller så lever man bara exakt i nivå med sina tillgångar hela livet.

  Är du ofta ”nere” och behöver belöningar och kickar kanske du har andra problem i ditt liv. Vad är det som tynger ner dig? Få bort det ur ditt liv först.
  Arbeta aktivt med att få ner din totala stressnivå.

  Det var lite tankar från min sida

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Juju

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Två enkla saker för att komma igång, automatisera och ta pengarna direkt när de kommer in.

Se till att ordna ett månadssparande på 2500 i månaden som dras direkt när du fått lönen.

Dessa pengar kan antingen gå till ett annat sparkonto eller till ditt tidigare nämnda ISK-konto och fonder.

Försök se dina 2500 som ”heliga” dvs att du absolut inte ska nalla från dem, detta blir i mitt tycke enklare om man omvandlar dem till fonder. Istället kan du se din buffert på 40 000 som räddningen om något oförutsett händer men då bör målet de kommande månaderna vara att återställa bufferten till 40 000 igen så snart som möjligt.

 

Kanske viktigaste av allt, om du inser att du går back varje månad med ett sparande på 2500 ge inte upp och se det inte som ett misslyckande. Det viktigaste är att lyckas komma igång med ett sparande, testa sänk till 2000 och prova det ett par månader bara.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej, tack så mycket. Öppnade ett konto igår kväll på Nordnet men har inte klurat ut hur jag ska göra automatisk överföring från min bank. Jag köpte också fyra olika fonder med fördelningen 30, 30, 30 och 10%. Det är just detta nallande från sparande som varit mitt största problem och att jag har förmågan att leva impulsivt när jag får lön. Om jag är stressad och lite ”nere” får jag lätt en kick av att handla något. Ofta sådant som jag faktiskt inte behöver och gärna presenter till andra. Men nu ska det bli ändring på det. Och som du skriver måste jag automatisera så att pengarna dras direkt från kontot när de kommer in. Det lär vara svårt att få gamla hundar att sitta…men det ska gå!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Anna

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-23 klockan 21:39 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.