Hur ska jag placera mina ihopsparade pengar? Sparkonto eller fonder/aktier?
Sök:

Hur ska jag placera mina ihopsparade pengar? Sparkonto eller fonder/aktier?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Rebecca

Den här artikeln publicerades 2017-04-03 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Hur ska jag placera mina ihopsparade pengar? Sparkonto eller fonder/aktier?

Jag har en klumpsumma pengar som jag sparat ihop de senaste åren. Summan är på 173 000 och ligger på ett personkonto i min bank. Jag har nu börjat se över min ekonomi mer grundligt och kommit fram till att jag vill dela upp mitt sparande i;

  • Pension (privat, inte hos pensionsbolag)
  • Buffert 3 månadslöner
  • Kortsiktigt sparande 0-5 år
  • Långsiktigt sparande 5-10 år

Jag räknar med att kunna spara 3 600 kr/månad (15% av nettolön). Amortera gör jag men det är inte inräknat i de 15%. Jag väljer även att sätta av en summa till ett rese-konto varje månad, det är därför inte heller inräknat.

  • Hur ska jag fördela min klumpsumma?

Är det smart att redan nu säga att jag har min buffert, som skulle vara 21.000 (genomsnittliga utgifter/månad) x 3 = 63.000 kr? Då har jag 110.000 kvar att sprida ut på resten.

  • Eller ska jag börja buffert på noll och sätta av hela klumpsumman i ett annat sparande?

Följdfråga, är ingen risktagare och tänkte börja med sparkonto hos Avanza (har idag öppnat ett ISK). Har inte satt mig in i fonder och aktier mer än att mitt ISK är i Avanza zero.

  • ”Räcker det” att spara i låsta sparkonton?

Kort tid (upp till ett år) eller längre tid (för att få bättre ränta)?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Rebecca,

Jag skulle inte sätta bufferten till noll utan snarare ditt första alternativ och sprida ut dina 110 000 kr på resten. Att ha ditt långsiktiga sparande på ett vanligt sparkonto är inte så bra i avkastningssyfte. Om du inte är så risktagande så tycker jag att nybörjarportföljen kan vara en bra idé för dig att titta på (tycker du att det är för mycket aktier kan du öka ränte-/obligationsdelen till ex 50/50, viktigast är ändå att du känner att du kan sova lugnt om natten).

Hur du ska fördela potten beror lite på hur du ska använda pengarna. Men ex. så delar du bara månadspotten a 3600 kr/mån på 3, dvs 1200 i vardera.

För att ge dig lite ett exempel så ser min sparuppdelning ut så här:

2500 kr/mån i långsiktigt sparande (20% ränta/obligation, 80% aktier. Sparhorisont +10 år)

500 kr/mån privat pensionspar (tidigare 1000 kr/mån men studerar just nu, så har varit tvungen att sänka)

215 kr/mån + överskott (ofta några hundralappar) vid månadsslut kortsiktigt sparande.

För egen del så har jag prio på bufferten, har jag behövt använda den så är prio 1 att återställa den osv. (Finns bra artiklar på bloggen som berör detta)

Hoppas det gav lite inspiration.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-03 klockan 08:55 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.