Hur ska jag placera/omplacera mina pengar?
Sök:

Hur ska jag placera/omplacera mina pengar?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ann

ställde för sedan frågan: Hur ska jag placera/omplacera mina pengar?

Hej,
Det är tyvärr så att jag inte har haft sådan stor koll på min ekonomi men jag vill ändra på det. I min ungdom (är nu medelålders) fick jag hjälp av min bank att öppna några fondkonton och några av dem har gått ganska bra. Resten av mina sparpengar har jag sparat på vanliga sparkonton på olika banker men i dagsläget är det noll procents ränta på dem vilket inte känns bra investerat. Det känns rörigt och jag vill placera/placera om pengarna på ett bättre sätt så att de också ger avkastning på bästa sätt. De fonder jag har i nuläget är de gamla fonderna där man betalar 30% skatt vid försäljning. Vad jag funderar på är om jag ska sälja dem och istället starta ett ISK-konto och  placera dem och en stor del av mina övriga sparpengar i nya fonder (eller aktier?) där.

Jag har i dagsläget ca 500 000 i fyra olika fonder, bland annat Nordea Alfa. Sen har jag 83 000 i en IPS-fond. För övrigt har jag ca 500 000 på vanliga sparkonton.

Hur tycker du att jag bör lägga upp det? Vad är smartaste sättet att omplacera pengarna? Vilken typ av sparande/investering är bäst? Fonder, aktier? Jag har försökt att börja att läsa på om allt detta men det är inte så lätt. Om jag gör en omfördelning, hur skulle en bra fördelning se ut mellan olika sparformer/investeringar?

Mitt mål är att öka mina tillgångar förstås. Jag har inga andra tillgångar, hus eller så. Jag vill inte ha en hög risk men det mesta av mina tillgångar vill jag spara på en längre sikt, en mindre summa på en kortare sikt.

Jättetacksam för tips!

Tack på förhand!

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej

Jan och Carolin har nyligen gjort en artikeln om 4 hinkar som jag kan tänka mig skulle hjälpa dig i dina funderingar. Kortfattat så:

1. Placera en buffert lättillgängligt som kontanter på sparkonto med viss ränta och insättningsgaranti.

2. Placera ytterligare summa pengar med relativt låg risk. Summan ska exempelvis, tillsammans med a-kassa, täcka dina utgifter som arbetslös några år. Lämplig portfölj är \”rika tillsammans-portföljen\”

3. Placera övrigt kapital i en portfölj där du nu med den säkra basen i hink 1 och 2 kan tillåta dig att ta högre risk. Lämplig portfölj är \”globala barnportföljen\”.

4. För din egen ekonomiska rekreation kan du avdela en mindre del (~5%) av ditt kapital till investeringar som du väljer helt själv, för att det är roligt och för att lära dig nya saker. Exempelvis aktier i företag du känner för.

Det är skattemässigt fördelaktigt med ISK/KF framför en traditionell aktie- eller fonddepå. Om jag var i din sits skulle därför riva av plåstret genom att sälja, betala vinsstskatt och sedan placera i ISK.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej.

Jag delar till stor del uppfattning med det Oskbollen skrev, och det Jan och Carolin rekommenderar. Men jag tycker den sk. hink-strategin, trots sina liknelser, blir för komplex för många. Både att förstå och sätta upp.

Bättre att börja enkelt, sen kan man göra mer komplicerade upplägg a-la-hinkteorin när man känner sig varm i kläderna :)

Så mitt tips är att först och främst bli kund hos Avanza (eller Nordnet). Det kapar kostnader som vanliga banker tar och det är rätt skönt att börja bygga struktur från grunden i en ny bank.

Öppna sedan ett sparkonto+ (med lite ränta och insättningsgaranti) för din buffert. Döp kontot till ”buffert”. För över pengar hit motsvarande ett belopp du känner dig trygg att ha till hands om något skulle hända. Jag har själv 3 månadslöner i kontanter.

Öppna sedan ett ISK för ett fondsparande. Sälj det du har placerat idag och för över pengarna hit (minus det som du lägger i bufferten). Rika-tillsammans-portföljen är bra men rätt så komplicerad. Välj hellre nybörjarportföljen som kan förenklas med 4 eller 7 fonder (se Jans artikel). När pengarna är på ISK kontot så köper du fonder motsvarande den fördelningen som Jan föreslår i hans artikel om nybörjarportföljen.

Nu har du kommit en bra bit på vägen och kan pausa några veckor och läsa mer!

Lycka till :)

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-05-11 klockan 08:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.