Hur ska jag placera pengarna?
Sök:

Hur ska jag placera pengarna?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ellinor

ställde för sedan frågan: Hur ska jag placera pengarna?

Hej!

Jag har sålt av mina fonder på swedbank (pga höga förvaltningsavgifter) och flyttat över pengarna i ett ISK-konto. Nu har jag ca 120 000 kr som jag ska placera i olika fonder. Jag tänker dela upp dem i swedbanks access fonder men min fråga är vilka jag ska välja samt hur stor % i varje fond? Jag har även ett relativt nystartat ISK-konto på avanza där jag sparar enligt nybörjarportföljen, ska jag flytta över en del av mina pengar dit också kanske?

Vore väldigt tacksam ifall någon vill dela med sig av sin åsikt!

 

 

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hur länge tänkte du investera?

Nybörjarportföljen har ju en hel del räntor, så din spartid kanske inte är så lång?

Om din spartid är lång och det är pengar du inte har något specifikt mål med (dvs du sparar för en insats eller bil inom några år) kan du t ex överväga att köra 90% Access Global och resten i en räntefond, t ex Spiltan räntefond Sverige. Det är en smaksak om du vill ha lite sverigefonder i portföljen, men låt den inte vara mer än 10%.

Om du har kvar dina pengar hos Swedbank, får du fördelar? Kan din bankman ge dig lite bättre bolåneränta exempelvis?

Annars finns det inga större skäl till att flytta allt till Avanza, förutom att deras utbud är mycket större. Men Swedbanks indexfonder är ju faktiskt billiga och bra.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tillägg: Givetvis har inte Swedbank Spiltan räntefond i sitt utbud. Deras räntefond ”kort plus” är enligt mig onödigt dyr och presterar inget vidare. Ett alternativ kan ju vara att du kör 100% access global indexfond och sen har du extra räntefonder i Avanza istället.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  John
 2. Vit pil

  Swedbank har väl spiltan räntefond

  0
  Gravatar ikon för användaren
  TomTom

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-01 klockan 10:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.