Hur ska jag sprida mitt sparande sett till min situation?
Sök:

Hur ska jag sprida mitt sparande sett till min situation?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tommy

ställde för sedan frågan: Hur ska jag sprida mitt sparande sett till min situation?

Hej!

Först och främst, en helt fantastisk blogg som lärt mig oerhört mycket – tackar och bockar för detta fina initiativ!

Efter att ha läst ett flertal artiklar och sett på flera youtube klipp av Jan och Caroline tänkte jag applicera det jag lärt mig (främst fyra-hinkar strategin) på min egna privatekonomi. Mitt dilemma är dock att jag är en 24 årig heltidsanställd som bor hemma hos föräldrarna och knappt har några utgifter. Mina ”säkra/garanterade” inkomster är betydligt större än mina utgifter årsvis. Hur gör jag då med fördelningen av de två första hinkarna (buffert/mellanrisk)? Hur mycket behöver jag fylla dessa med? Bra att veta: Har sparat 110 000 kr som just nu ligger på ett sparkonto med en 0.65%s ränta.

Min andra fråga är att jag vill köpa en lägenhet i början av 2020 och vet inte hur jag ska fördela mitt sparande. Jag kan idag lägga undan 14 000 kr på sparande och idag lägger jag undan 12 000 kr i sparkontot, 1000 kr i ett ISK konto med en 60/40 portfölj och 1000 kr i ett ISK konto med en 90/10 portfölj. Dessa portföljer är helt nystartade och jag kommer inte behöva mina pengar på 10 år+ efter mitt lägenhetsköp 2020. Funderar även på att göra plats för att spara ytterligare 500 kr i den ”aktiva hinken” med aktier. Använder just nu de 110 000 kr som jag har i mitt sparkonto som min ”bufferthink” ifall oförutsedda kostnader dyker upp. Känner dock inte att detta är optimalt, hur tycker ni att jag bör fördela mitt sparande sett till mitt kommande lägenhetsköp inom 1.5 år och de ca 14 000 kr jag kan lägga undan varje månad?

Tredje och sista frågan som jag undrar över p.g.a nyfikenhet, detta är inte relaterat till min ovan beskrivna situation: Om jag har ca 100 000 kr som jag vill fördela på mitt sparande, vad är mest optimalt av att antingen lägga in dessa 100 000 kr i mina portföljer direkt eller månadsspara tills jag kommer upp i dessa 100 000 kr?

Uppskattar alla tips och förslag, stort tack!

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Tommy!

Tycker inte det är mycket till dilemma att bo hemma och ha så mycket pengar över varje månad ;)
Vi alla har våra egna ”dilemman” ;)

Men till dina frågor!
Eftersom du inte har så mycket oförutsedda utgifter eftersom du bor hemma så är den hinken väldigt för stor, tänkt dig att du ska klara dig ett bra tag på bufferthinken utan att du ska behöva röra någon annan hink. Skulle rekommendera i din sits ca 1 månadslön i bufferthinken.

Mellanrisk-hinken är gjord för mellan 4-6år skulle jag säga, denna kan du använda till t.ex bostadsköp, men eftersom du ska göra ditt bostadsköp nästa år så ska dessa pengar in på en räntesparkonto (så som du har nu).

En fråga jag ställer mig för att veta bättre din situation är om hur mycket kontantinsats du behöver till ditt bostadsköp? Om det är mycket mer än 100 000kr så lär du behöva spara större delen av lönen i denna hinken för att nå ditt mål.

När du väl har gjort köpet så skulle jag rekommendera minst 10% av lönen till passiva hinken, denna kan du se som din pensionshink.
Sedan även bygga upp mellanrisk-hinken efter köpet för framtida investeringar på medellång sikt.
När du också har köpt en bostad kommer du ha mer oförutsedda utgifter, detta medföljer då en större buffert, minst 50 000kr har jag använt mig av och har fungerat i alla fall.

Till din sista fråga angående om du ska investera allt på en gång eller sprida ut det, detta kanske inte blir aktuellt nu eftersom du behöver pengarna till bostaden, så skulle jag rekommendera att sprida ut det över 1 år, detta för att du är ny på börsen och för att du inte ska ha risken att komma in helt fel och bli avskräckt så portionera ut ditt sparande istället.

Men du kan läsa en artikel här som Jan har gjort angående just detta, han har en liten annan uppfattning hur man ska investera pengarna.

Investera allt på en gång eller sprida ut det över tid?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-06 klockan 12:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.