Hur ska jag tänka angående förvaltningsavgift och årlig avgift?
Sök:

Hur ska jag tänka angående förvaltningsavgift och årlig avgift?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Daniel

ställde för sedan frågan: Hur ska jag tänka angående förvaltningsavgift och årlig avgift?

Hej,

Jag funderar på att eventuellt ändra mitt sparande som jag har i fonder. Jag sparar i två olika fonder via Swedbank.
Dessa fonder är ”Swedbank Robur Kapitalinvest” och ”Swedbank Robur Premium Balanserad”. De har en förvaltningsavgift på 1,25 % samt 1,30 %.
Med ett normanbelopp på 10796 respektive 10256 kr. (Är detta högt för ett normanbelopp? Är inte så insatt i hur normanbelopp fungerar)
Om jag har förstått det rätt är detta rätt så höga avgifter i procent. (av vad jag hört talas om här på podden).        Jag funderar nu på att börja spara i några/någon av portföljerna som Jan presenterat här på Rika Tillsammans bloggen och öppna ett konto på Nordnet för mitt sparande.
Men hur ska jag tänka angående förvaltningsavgift och årlig avgift?
Tar jag tex. Globala barnportföljen så innehåller ju den många olika fonder. Ska jag räkna ihop förvaltningsavgifterna på samtliga fonder i den portföljen för att få fram vad jag får betala i årlig avgift för den portföljen/fonderna?

Mycket tacksam för svar.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Avgifterna viktas baserat på hur stor andel som fonden utgör av hela portföljen. Om du har 50/50 i två fonder så hamnar avgiften mitt emellan.

Jag har gett ett längre räkneexempel i en tidigare fråga:

Behöver hjälp med uträkning av totala procentuella kostnadenför hela portföljen

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack så mycket för ditt svar.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Daniel

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-28 klockan 23:27 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂