Hur ska jag tänka kring eget förtagande som del av min ekonomi?
Sök:

Hur ska jag tänka kring eget förtagande som del av min ekonomi?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johanna

ställde för sedan frågan: Hur ska jag tänka kring eget förtagande som del av min ekonomi?

Hej,

Jag är i situationen just nu att jag går i tankarna att starta eget produktbolag.

Min bakgrund. Jag är 30 år men mycket god ekonomi med inkomst på ca 50k före skatt. Jag har har lyckats få till en privatekonomi som känns mycket trygg där jag lägger ca 1/3 av min ekonomi på löpande kostnader, 1/3 på resor och livsstilsrelaterade utgifter samt 1/3 på långsiktigt sparande i fonder.

Jag går nu i tankarna på att hoppa av mitt fasta inkomst och starta ett eget prodktbolag. Mentalt har jag inga problem att avstå från resor och de livstidsrelaterade utgifter jag har just nu. Där emot har jag svårt att förhållande mig till tanken att inte kunna spara en större summa varje månad.

Även om jag tror mycket på min affärside så säger statistiken att de flesta nystartade bolag kommer att misslyckas. Jag har funderat på möjligheten att gå ner i tid på min arbetsplats för att på så sätt minska risken, men lutar åt att det kommer innebära att jag arbetar lika mycket som idag men med mindre betalt…

Hur bör jag tänka kring denna typ av ”investering”. Går det på något sätt att räkna på för att förstå vilken risk jag tar?

Tack på förhand!

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag personligen är ju en räddhare så jag är inget fan av att göra ”clean cuts” och börja något nytt innan jag har ”bevis” för att det fungerar. Det som jag skulle funderat på är hur kan jag göra både och under en övergångsperiod tills dess att jag vet att min nya idé flyger. Det vill säga tills dess att jag får ett proof-of-concept. Det enklaste sättet brukar ju att sälja så att man vet att man har kunder, det är alltid det svåraste. Har man löst det, så kan man alltid lösa allt annat.

Så mitt tips skulle låta som: ”Gå ut och sälj skinnet innan björnen är skjuten, antingen på din fritid eller genom att köpa dig tid genom att ta tjänstledigt, semester eller liknande.”

Lycka till!
Jan

PS. Det är inget som är så kul som att ha eget företag. Jag har själv fyra. 😁 DS.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Jan och tack för fint svar!

  Hur har du tänkt och gjort rent praktiskt? Tänker på det ni diskuterade i avsnitt #137. Hur får man till att inte den nuvarande sysselsättningen tar 100% av både tid och energi .

  Drar man parallell till din modell med storebror och lillasyster så är nog frågan – hur ser jag till att lillasyster inte blir helt utan mat?

  Önskar mig nog ett helt avsnitt på detta temat! 😅

  Tack igen för ditt svar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johanna

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-06 klockan 16:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.