Hur ska jag tänka kring lön och pension i mitt AB?
Sök:

Hur ska jag tänka kring lön och pension i mitt AB?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

Den här artikeln publicerades 2017-04-14 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Hur ska jag tänka kring lön och pension i mitt AB?

Hej! Hur ska jag tänka kring pensionssparande i mitt AB, där jag äger 100% av bolaget och är enda anställda.

Omsätter runt 1 miljon, tar ut 37 333 kr i lön (tak för föräldrapenning) och har en liten vinst på ca 10.000kr/år.

  • Hur ska jag pensionsspara på bästa sätt?

Privat? ISK? IPS? Eller genom bolaget? Jag ”planerar för” (och hoppas på) en föräldraledighet nästa år. Tar gärna emot allmänna tips i denna situation.

Ska tillägga att jag i dagsläget med denna lön kan spara ca 15.000kr av min skattade lön i fonder/aktier men har inget nuvarande uttalat pensionssparande. Har tidigare tagit ut en väldigt liten lön då jag har låga utgifter privat men ändrat detta i och med den ”planerade” föräldraledigheten då jag såklart vill få ut så hög föräldrapenning som möjligt.

Tacksam för svar!

/Anna

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Anna,

Tack för din fråga. Mitt tips är att läsa följande diskussion:

Jag kommer att skriva en artikel på ämnet inom kort baserat på den diskussionen. Privat pensionssparande eller IPS skulle jag direkt avråda från. Bättre då att spara i ett ISK som du kan ha flera syften med – t.ex. pension.

Många hälsningar,

Jan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-14 klockan 12:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.