Hur ska jag tänka kring Spiltan aktiefond?
Sök:

Hur ska jag tänka kring Spiltan aktiefond?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emma

ställde för sedan frågan: Hur ska jag tänka kring Spiltan aktiefond?

Hej!

Har kört igång Nybörjarportföljen sen ca 1 år tillbaks och har mina fonder i Avanza. Vet att jag inte ska stirra mig blind på aktie/fond-fluktuationerna från dag till dag men fastnade på att Spiltan aktiefond investmentbolag spår att om 6 mån tappa rejält för att sen hämta sig 5 år senare… planerat för att inte använda mig av dessa pengar på åtminstone 3-5 åt men nybörjare som jag är så blev konfunderad till dessa fluktuationer. Bör jag bara ha is i magen?

Och när börjar jag se något rejält resultat, ivrig som jag är.

Satte in 50’ från början med ett månadsspar på 1000kr. Rimligt? Bör jag ändra på något?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Emma!

Det skönaste om man blir konfunderad över svängningarna kan vara att inte logga in så ofta, utan låta pengarna jobba själva och ägna sig åt annat. Det kan vara svårt psykologiskt att låta pengarna vara om man ser det gå ner men i en långsiktig strategi är det detta som gäller.

Gällande när man börjar se resultat varierar verkligen! Ju längre man sparar, desto mer kan ränta på ränta jobba och det går fortare. Ett exempel är om du sparar 400kr i månaden i 40 år, genomsnittlig avkastning på 7%. Det låter inte så mycket i början men efter 40 år är det ca en miljon.

Hälsningar Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Elin! Tack för svar, ja du har nog rätt i att ha is i magen helt enkelt :)

  Emma

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emma

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Mycket av nedgången beror på att industrivärden har gått ner 11% på 3 månader. Industrivärden och Investor står tillsammans för 50% drygt 25% vardera av spiltan investmentbolag . Av någon anledning tar industrivärden en abnormt stor del av portföljen förhållande till börsvärde . Dock har industrivärden och speciellt Investor gått väldigt bra historisk. Tycker inte att spiltan är en dåligt fond . Men hade gärna sätt mer börsviktad fördelning och fler investmentbolag. Men orkar man inte att köpa enskilda aktier i investmentbolag så finns det tyvärr inget substitut.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  PS man vet aldrig hur börsen går i framtiden
  så det gäller att ha lite is i magen . Det viktigaste är att inte sälja för det blinkar lite rött. Gjorde själv misstaget att sälja av mina fonder under krisen . Men just då kändes det ju som att jorden skulle gå under . Men med facit på hand så var det ett mycket dåligt beslut.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias
 2. Vit pil

  Tack för din input Mattias! Kör på taktiken att ha is i magen helt enkelt. :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emma
 3. Vit pil

  Hej Emma, vart har du sett att Spiltan spår att tappa rejält i aktiefond invest om 6 månader för att återhämta sig om 5 år?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joakim

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Nej Mattias. Här har du fel. Investor är den stora giganten bland investmentbolag. Skulle man följa investmentbolagsindex så skulle innehavet i Investor vara större inte mindre! Fortfarande är familjen Wallenberg nummer ett i svenskt näringsliv.

Gå in och titta på sixrxfiif.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jo jag är väl medveten om investors storlek förhållande till dom övriga investmentbolagen. Men det är industrivärdens vikta i fonden som för mig känns helt fel . Att Investor är 25% hade jag kunnat leva med . Men inte industrivärden på 25% . Personligen köper jag investmentbolag regelbundet lite beroende på substansrabatten .Men försöker ha någorlunda gämn viktning mellan dom 5 större . Spiltan har också 4,5% ratos som jag inte hade rört med tång.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias
 2. Vit pil

  De flesta investmentbolag är i likhet med Investor överviktade mot industrin. Undantag finns. Något förenklat gäller följande:
  Industrivärden och Investor är ensamma om att ha banker.
  Industrivärden och Lundbergs är ensamma om att ha skog och byggverksamhet
  Industrivärden är ensamma om att ha stål.

  Övervikten i Industrivärden är ett sätt att komma närmare Börsens fördelning i olika branscher. Spiltans investeringsfilosofi är alltså betydligt mera sofistikerad än vad man kan tro.

  Ratos känns chansartade och ingår inte hellre i min portfölj. Affärsvärden tror däremot på en vändning. Vem vet, Spiltan har kanske rätt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 3. Vit pil

  Jo absolut tror också att spiltan kan slå OMX 30 över tid. Men personligen har jag också fastnat för lite mindre investmentbolag som svolder och traction. Som tyvärr är rätt frånvarande i spiltan. Att ratos som misslyckats i högkonjunktur skulle lyckas i framtiden har jag tyvärr rätt svårt att se.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias
 4. Vit pil

  Ja, jag tycker också att Spiltan gärna kunde ha lite Svolder i portföljen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-30 klockan 07:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.