Hur ska man agera vid börskrasch?
Sök:

Hur ska man agera vid börskrasch?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Pontus

ställde för sedan frågan: Hur ska man agera vid börskrasch?

Om man har en defensiv portfölj, rikatillsammans portföljen eller liknande, och börsen går ner 40-50% känns det lockande att sälja alla fonder och tillgångar och flytta större delen till aktierna. Eller ska man bara ombalansera? Hur tänker ni kring strategin vid en kraftig börsnedgång om man sitter med rikatillsammansportföljen?

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Pontus!

Vid en stor nedgång i aktiemarknaden så kan det absolut locka en att göra, det kanske även är det rätta att göra i en sådan situation.

Däremot så tycker jag att om man har valt att köra en viss strategi, brukar finnas en anledning varför man just har valt den, så är det bäst att fortsätta på det spåret. I detta fallet blir det då att ombalansera portföljen.

Du får däremot också tänka på att när du ombalanserar så köper du då ”billiga” aktier eftersom att stora delar av ombalanseringen kommer att flyttas mot aktiemarknaden.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack för svaren! Ja hmm på ett sätt är väl det bästa att hålla sig till strategin. Blir ju ändå en hel del som flyttas till aktieposten ändå. Hade varit intressant med en strategi på förhand där balansen mot aktier är en funktion av ev nedgångar på något vettigt sätt. Som dynamiskt balanserar innehaven beroende på utvecklingen och överkompenserar när det är ”billigt”.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Pontus

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Även om det teoretiskt sett är fördelaktigt att övergå till så mycket aktier som möjligt, och rentav belåna portföljen, så går det fortfarande inte att veta när överviktningen till aktier ska ske. Är det vid 20%, 30%, 40%, 50% nedgång? Och hur mycket ska du vikta till aktier vid varje tidpunkt?

Dessa svåra frågor talar för att rebalansera till dina ursprungliga vikter enligt den rebalanseringsstrategi du valt.

Det är alltid lätt att i efterhand säga när omviktningar borde ha skett, men mitt i en börskrasch kan du ju aldrig veta hur mycket ytterligare som börsen kommer gå ner innan det vänder.

Bara en tanke…

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det enklaste är ju att ha fasta datum för när man ombalanserar, på så sätt tar man bort den mänskliga faktorn.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det ser ut som en bra strategi, men det gäller att vara konsekvent. När börsen går ner 40% ska man byta allt till aktiefonder. Men det ska man göra endast en gång och låta det sen vara – vad som än händer på börsen efter det (eftersom det är lätt att agera dumt och göra dåliga beslut under turbulenta tider). Tills börsen har återhämtar sig från kraschen, vilket kan ta flera år.

Men när själva syftet med RT-portföljen är att den ska utvecklas jämnt och stadigt och ge en liten men positiv avkastning oavsett väder förstår jag inte riktigt poängen.

Jag tycker att strategin skulle passa bättre för en 60/40 portfölj. Men om sparhorisonten har varit 5 år från början får man nog lägga till några år extra om man tänker på att byta strategi vid en eventuell krasch.

Ett alternativ skulle kunna vara att köpa massor av guld som får jäsa sig på något konto under tiden i väntan på den stora kraschen. Men om skulle dröja alltför länge innan kraschen kommer hade det kanske varit bättre om man låtit pengarna växa på ett 90/10-konto istället.

Om man har ett konto med 100% aktier skulle man kunna sälja rubbet när börsen går ner 25%. Men risken är stor att man missar den efterföljande uppgången eftersom det är svårt att tajma marknaden.

Är det alltid bäst att vara snäll och sitta stilla på båten med händerna i kors tills stormen gått över eller kan det finnas några bättre alternativ? Jag vet inte.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej,

Jag har sparat i aktier/fonder i ca 15 år… tittar jag i backspegeln skulle jag ha tjänat på att sitta i stil i båten. Jag lyckades med ren tur sälja allt 2008 men var för feg att köpa tillbaka vid uppgången.

Som Jan skriver: överskatta inte er förmåga att vara kalla när det börjar skaka.

Sammanfattningsvis: mitt råd är att välj en strategi med låg risk och sätt datum för när ombalansering ska ske, sen följ strategin oavsett hur det går. Välj 1 datum per år då ni tillåter er att justera strategin.

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-02 klockan 18:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.