Hur ska man fördela sparandet på de olika hinkarna?
Sök:

Hur ska man fördela sparandet på de olika hinkarna?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sarah Alvinger

ställde för sedan frågan: Hur ska man fördela sparandet på de olika hinkarna?

Hej!

Hur ska man fördela sparandet på de olika hinkarna?

Först ser jag såklart till att bufferthinken är fylld. Den aktiva hinken kommer jag inte ägna mig åt, så de två som återstår är mellanriskhinken och passiva hinken. Då är alltså frågan: jag börjar nu ”från noll” att fylla dessa hinkar. Ska jag fylla på båda varje månad? Eller ska jag först se till så att mellanriskhinken är fylld innan jag börjar med den passiva hinken? Och säg att jag ska spara 10% varje månad och att båda ska fyllas samtidigt, ska jag då lägga 5 % i varje? Eller hur ska jag tänka? :)

Tack på förhand!!

Sarah

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Sarah

Jag skulle säga att det beror lite på din levnadssituation. Om du är en person som bor i villa, har höga månadskostnader och inte altför långt kvar till pension så bör du prioritera mellanriskhinken till 100%.

 

Om du däremot är ung, har låga månadskostnader och bor i hyresrätt så kan man fokusera mer på den långsiktiga hinken och kanske sätta av 50/50 i båda två.

 

Fundera lite på vad det finns för risker i ditt liv som kan komma att kosta pengar. Bor man i villa och är beroende av bil så behöver man en rejäl buffert medan en person i hyresrätt som cyklar eller går till det mesta är relativt immun mot oförutsedda kostnader.

 

Sen beror det också på hur du känner som person, mår du bra av att ha säkra pengar i ett tryggt förvar så kör på med mellanriskhinken. Om du å andra sidan inte känner att det spelar så stor roll för din nattsömn så kanske du föredrar passiva hinken.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-28 klockan 20:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.