Hur ska man tänka kring aktiefonder under tiden man tar ut sin pension?
Sök:

Hur ska man tänka kring aktiefonder under tiden man tar ut sin pension?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik

ställde för sedan frågan: Hur ska man tänka kring aktiefonder under tiden man tar ut sin pension?

Det finns inte mycket information och förslag kring detta. Många pratar om att inflationen är det stora hotet mot ens köpkraft högre upp i åren d.v.s. man borde vara investerad på börsen även under pensionsuttaget. Samtidigt som andra menar att börsrisken är det stora hotet och att man bör ha gått ur marknaden redan när man börjar ta ut pensionen. Vid uttag av t.ex. fondbaserad tjänstepension så säljs fonder av enligt det fondinnehav som råder vid försäljningstillfället. Alltså säljs fonder som gått både plus och minus av varje månad. Man kan inte styra vad som säljs av (som på ett vanligt fondkonto där man själv bestämmer varje gång vad som ska säljas). Säg att man är 60 år, och kan börja ta ut pensionen vid 65 år, och antar för enkelhetens skull 10 uttagårs. Då är det enligt ena metoden bara 5 ”investeringsår” kvar till uttaget och man borde vara försiktig, kanske 20-30% aktiefonder till att börja med för att sedan ligga i korta räntefonder vid 65 år. Om man å andra sidan tar hänsyn till att uttaget sker under 10 år, så tas ”medelslanten” ut 5 år efter att uttaget startat vid 65 år. Vid 60 års ålder så har man 5+5 år = 10 ”investeringsår” kvar i snitt. I så fall borde man kunna vara investerad med uppemot 80% aktier och sedan dra ner det efter hand som åren går. Har ni några tankar kring detta? Mvh Fredrik

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag är inne på samma ankegångar. En 65åring idag förväntas bli 85 år, varför jag anser att man i 60-årsåldern kan ha en stor del av sparandet i aktier.

Det är dock viktigt att ta hänsyn till den totala ekonomin. Har man små marginaler bör man ha mera räntesparande.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-21 klockan 15:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.