Hur ska man tänka när man vill ta ut pengar från LYSA ISK-konto
Sök:

Hur ska man tänka när man vill ta ut pengar från LYSA ISK-konto

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Simon

ställde för sedan frågan: Hur ska man tänka när man vill ta ut pengar från LYSA ISK-konto

Hej!

Jag har börjar spara med LYSA. Jag använder mig av 4-hinkars-strategin och håller nu på med att fylla mellanriskhinken(60/40). Jag har tittat på videos och läst artiklar men förstår inte riktigt hur man ska tänka kring uttag i framtiden. Om jag sparar i en portfölj med en tidshorisont på 5 år vid varje givet tillfälle, hur ska jag då kunna ta ut pengar för att till exempel kunna köpa en lägenhet. Marknaden kanske står lågt när jag vill ta ut. Ska man ta hänsyn till marknaden när man ska ta ut sina besparingar/delar av besparingar, eller ska man inte tänka på det? Är det annorlunda när man flyttar kapital från några av de andra hinkarna?

//Simon

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tror tanken är att om du vet att du kommer att köpa en lägenhet inom mindre än fem år så ska du börja ”säkra” de pengarna i god tid innan genom att lägga dem vi sidan av eller minska risken i portföljen. Om det är en oförutsedd utgift (helt plötsligt står du utan lägenhet) så är det väl bara att sälja. Har du 60/40 har du ju redan garderat dig lite mot att det går ner precis när du ska sälja jämfört med om du haft 100% aktier. Du har då möjlighet att vänta lite med att fylla upp mellanrisken för att slippa sälja från passiva hinken i ett dåligt läge.

Men det vore intressant med lite mer praktiska ”mallar” för hur man skulle kunna agera i de nödfall som man garderar sig mot genom att ha mellanriskhinken, t.ex. att man tvingas sälja hela mellanriskhinken på kort tid p.g.a. omständigheter precis när börsen kraschat – hur fyller man upp den igen på bäst sätt?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Exakt. Det är detta jag vill få svar på. Om t.ex. man måste tömma bufferthinken för att köpa en bil eller liknande. Då måste man ju fylla på den igen, men hur? För om man fyller på den direkt från mellanriskhinken så är det ju samma sak som att betala direkt ur mellanriskhinken och i sin tur passiva hinken. Blir ju ingen skillnad.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Simon
 2. Vit pil

  I fallet med bufferten så är skillnaden att den är direkt åtkomlig på kort varsel. Du behöver inte vänta på att sälja av något. Men i övrigt håller jag med.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  P.B.
 3. Vit pil

  Som jag har förstått är att ett annat viktigt syfte med mellanriskhinken att skydda från att tvingas ta från den passiva hinken. Detta är någonting man helst inte vill göra. Med lite fel tajming kan det nämligen leda till mycket större konsekvenser än man vill se där. Mellanriskhinken drabbas inte i lika stor utsträckning av den effekten för att en del av pengarna (40%?) redan är säkerställt där.

  En bufferthink är mycket bra att ha men vad som också nämns här på bloggen är så kallad målsparande. Som står utanför bufferthinken men har samma riskprofil som en buffert (t.ex. räntebärande sparkonto).

  Jag kan tänka mig att ett köp av en lägenhet på kort sikt eller en renovering eller en planerad världsresa faller i den kategorin. Det är ännu bättre om du redan börjat spara i ditt målsparande bra i tid men om horisonten har kommit så nära (1-2 år?) att du måste säkerställa ett belopp så borde man flytta resterande beloppet från mellanhinken. Då måste man dels eller kanske helt tömma mellanriskhinken. I bästa fall rör man i alla fall inte den passive hinken. Är beloppet så pass hög då måste man tyvärr och självklart göra det och dels tömma den också.

  Sedan finns det olika tankar om hur man ska fylla på hinkarna igen till önskad nivå. Vissa fyller på en hink och börjar sedan med den nästa. Själv väljer jag att spara lite parallellt i alla samtidigt. Men det kan jag göra för att jag inte ser att jag kommer ha någon stor utgift i nära framtiden och har min buffert redan ordning. Ändrar min situation då blir det mer sparande i mellanriskhinken eller i ett målsparande på ett sparkonto om horisonten kommer mycket nära.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adde
 4. Vit pil

  Ja, det skulle va intressant att höra Rika tillsammans tankar kring detta. På vilket sätt man faktiskt ska fylla på himlarna.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Simon Lundh
 5. Vit pil

  Som Adde är inne på så är väll tanken med mellanrisken att täcka upp utgifter som kommer utöver bufferten så att de passiva pengarna inte behöver röras.

  Har du däremot ett mål att köpa en lägenhet om 5 år så hade jag istället gjort det som ett målsparande utöver alla andra hinkar, så ett ny konto för detta sparande som isåfall följer tumregeln: ”Investera 10% i aktiefonder för varje år du kan avvara pengarna”. I ditt fall hade det då börjat med en 50/50-portfölj för att sedan varje år sänka risken med 10%, så efter ett år så har du en 40/60, två år en 30/70 osv.
  På det sättet så sänker du risken med tiden och kommer ha säkrat hem det mesta när väl köpet ska ske.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-24 klockan 09:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.