Hur skall en 70-åring tänka?
Sök:

Hur skall en 70-åring tänka?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin Johnson

ställde för sedan frågan: Hur skall en 70-åring tänka?

Hej,

Jag har ett kapital på 2.300.000 kr (likvid) och en pension på 16.000 i månaden efter skatt. Jag är 70 år gammal. Jag vill investera detta kapital på så sätt att jag får 3-4 % om året (helst mer förstås), men utan att ta några större risker. Hittills har jag investerat i aktier och fonder, men det känns som det är dags att satsa på stabilare (om än mindre lönsamma) objet. Man pratar om guld, om andelar i fastighetsbolag, om hedgefonder, om obligationer naturligtvis. Har du något förslag på hur jag bör fördela dessa dryga 2 miljoner ? Tack !

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Martin!

Ett förslag kan vara Portfölj #4 som skrivs om på denna blogg. Bifogar länk där du kan läsa mer om den. Den har lägre risk än de andra föreslagna portföljerna och därmed en beräknad avkastning på ca 4,5% per år. Den kan föredras om man inte vill ha så stor börsexponering utan lite lägre risk fördelad på långa räntefonder, korta räntefonder, guld och silver samt aktier i lika delar. I de långa räntefonderna får du obligationer. Hedgefonder tenderar vara väldigt dyra och det är få av dem som verkligen lyckas med målet att gå bra när börsen går ner så en sådan kräver väldigt mycket research innan man väljer, så en variant av denna portfölj kan vara mer lättförståelig.

Mina fondportföljer 2018 | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

 

Stort lycka till med sparandet!

Vänligen

Elin

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack! Jag skall fördjupa mig i Portfölj #4. Kanske återkommer jag med någon följdfråga. Ha det sǻ bra!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Martin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-10 klockan 13:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.