Hur skall jag göra?
Sök:

Hur skall jag göra?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anders

ställde för sedan frågan: Hur skall jag göra?

Det här är ett exempel:
Jag har 100 kr som jag investerat i aktier år 1, det är 10 st aktier. Jag har råd att förlora dem. Problemet är att jag inte heller behöver pengarna så frågan är hur skall jag göra?

År 3 är de värda 140 kr
År 6 är de värda 95 kr
År 10 är de värda 125 kr

Det enda jag då åstadkommit  är att jag deltagit på marknaden och hoppas att när behovet för mina pengar inträffar när de gått upp. Borde man istället sälja av för att ta ut vinsten under åren som går, t.ex sälja 3 aktier år 3?

Med vänlig hälsning Anders

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Frågan är. Hur vet du på förhand att toppvärdet är 140?

år 6 kanske de är värda 200

 

man vet ju inte förrän i efterhand var toppen var. Men känner du att risken blir för stor så skala av lite är väl tipset man ofta hör.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Anders!

Att ”Behovet för pengarna skulle uppstå när dina pengar har gått upp” tycker jag är lite fel sätt att resonera på, pengar som investeras i marknaden bör antingen ha en förutbestämd tidshorisont där tiden får bestämma risken eller ingen tidshorisont alls och man hänger med i alla svängar upp och ned. På lång sikt så bör, om bolagen man har exponering mot tjänar pengar och växer, dina pengar växa i takt med att ekonomin växer.

Att spekulera och hoppas på att pengarna har växt när man väl behöver dom är väldigt dumt och detta bör man undvika om man inte vill förlora pengar, just därför bör man bara investera pengar man har råd att förlora och därmed inte kommer att komma ett tillfälle där man just ”behöver” dessa.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svaren….men…..jag har råd att förlora alla pengarna som sagt. Jag ligger på aktien och gör ingenting, den går upp och ner för att sedan t.ex vara ner när jag om 20 år behöver pengarna. Då har jag inte åstadkommit ngt, utan då är det väl bättre att sälja av lite och ta hem vinsten under de här 20 åren. Det var så jag menade att frågan skulle vara

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders
 2. Vit pil

  Om man tror att aktien ska ner är det bättre att sälja. Om man tror att den ska upp är det bättre att behålla.

  Men ta en globalfond tex nu 2019. Hela året har det gått upp. Nu senaste månaden vände det ner. När skulle man tagit hem vinsten?
  Det är omöjligt att veta på förhand. Jag förlorade 20 000kr senaste månaden. Men det är oundvikligt. Hade jag vetat att det skulle gå ner hade jag ”tagit hem vinsten” för en månad sen.

  Tror du redan nu att din aktie kommer stå längre om 20 år än den gör idag. Ja men sälj den då.
  Du kommer förlora pengar indirekt genom att minska ett innehav som ökar. Dvs ränta på ränta effekten försvinner ifall innehavet alltid är x kr vid varje givet tillfälle.

  Innehav 10 000kr. Ökar 10% = 11 000kr
  Du tar hem 1000kr.
  Det ökar 10% till -> 11 000kr
  Du tar hem 1000kr till. Vinst 2000kr
  Innehav 10 000kr. Ökar 10% -> 11 000kr. Du behåller. Det ökar 10% till 11 000-> 12 100kr

  Genom att ta hem vinsten för tidigt har du förlorat 100kr

  Köp så tidigt som möjligt (helst igår). Sälj så sent som möjligt. (Helst aldrig)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Egon Tress

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-03 klockan 14:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.