Hur skall jag tänka
Sök:

Hur skall jag tänka

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anders

ställde för sedan frågan: Hur skall jag tänka

Hej

Lyssnar på er podd och har anamat resonemanget kring de 4 hinkarna.

Jag tycker det verkar logiskt och det passar mitt intresse och riskbenägenhet.

Det jag inte riktigt kopplar är vad jag skall ha i de olika hinkarna och hur jag skall tänka.

Det jag framförallt tänker på är min pension d vs det som avsätts i allmän och tjänstepension samt mitt eget privata pensionssparande. Jag funderar även över den amortering jag gör om jag istället skall lägga de pengarna i en hink istället.

Mvh

Anders

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Anders

Under förutsättning att du ännu har decennier kvar till pensionen skulle jag svara att poängen med hink-strategin är att börja spara i rätt ände. Sparar du exempelvis till pension i aktier men inte har någon buffert är du illa ute när du ställs inför en oväntad utgift. Men för att ge några riktlinjer:

Pension kan kategoriseras som hink 3. Den delen du har inflytande över placeras lämpligen i globala aktiefonder med låga avgifter. Ap7 Såfa är ett utmärkt alternativ för PPM.

Med dagens låga räntor har man goda förutsättningar att tjäna mer pengar på börsen än vad man sparar på att amortera. Det gäller under förutsättningen att det är lån med låg ränta, mindre än 2%. Är det bolån vi talar om så se bara till än du kommit ner i en rimlig belåningsgrad först. Jag bor i storstadsregion och tillser själv att vara under 70% men vill ner till 50%. Jan har skrivit om amortera eller investera här: https://rikatillsammans.se/ska-man-bara-amortera-eller-bade-amortera-och-bygga-en-pengamaskin-samtidigt/

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-20 klockan 10:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.