Hur skapar jag en bra struktur för ett månadssparande på 25 års sikt?
Sök:

Hur skapar jag en bra struktur för ett månadssparande på 25 års sikt?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Morris

Den här artikeln publicerades 2017-04-04 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Hur skapar jag en bra struktur för ett månadssparande på 25 års sikt?

Jag har tänkt spara pengar över en lång sikt men har samtidigt många frågor kring det.

Jag tänker i första hand, om det är en skillnad på avkastningen man får om man väljer att spara för sig själv under en period på 25 år, eller om man sparar för sina framtida barn under en exakt period på 25 år?

Om jag har som plan, oavsett om det är sparande för mig eller mina framtida barn, att sätta in pengar i mitt konto måndadsvis under 25 år – med ett belopp på cirka 1 000 kr – hur anser du att jag ska gå tillväga när det kommer till typen av konto som jag ska starta?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Morris,
25 år är en lång period så jag skulle välja väldigt mycket aktier i din portfölj. Jag skulle säga att det inte kommer vara någon större skillnad  om det är en period på 25 år eller 25 år exakt. Det som kan vara bra att tänka på är att när du närmar dig 25 år kan det vara värt att tänka på att det kan vara smart att ta ut pengarna över en tid (kanske 1-2 år).

Jag tänker mig att du efter t ex. 20 år kollar in på kontot, du vet att börsen är högt värderad (eller i vart fall att folk säger det). Det kan då vara tillfälle att flytta om pengarna så att det blir en jämnare fördelning mellan aktier och ränta/obligationer för att säkra pengarna om du då vet att du ska ta ut dem om exakt 5 år.

I det andra fallet där det inte är exakt 5 år kvar så är det inte lika viktigt med timing utan du kan ligga kvar i aktier och ha ett löpande uttag (t ex. ”privat pension”) utan att behöva gå över till ränte/obligationer.

Med ett så långt tidsspann som 25 år behöver avkastningen inte bli lidande under den första tiden, men i slutet kan det hända att du vill agera annorlunda skulle jag säga. Det kan påverka avkastningen, men det kommer inte blir någon större påverkan på det stora hela.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag anser att man ska ha 10 procent investerat per år man kan låta pengarna vara i fred. Det många missar när man säger att man ska spara i 10 år, då är det 10 år från varje givet tillfälle. Inte börja spara 2017 och ha slutdatum 2027.

  När du har 5 år kvar, då bör du max ha 50 procent i aktier, när du har 3 år kvar, max 30 procent och så vidare för att minska ner risken succesivt. På 25 år skulle jag likt Martin rekommendera mycket aktier – t.ex. Globala barnportföljen.

  Där kan du se fördelningen i globala barnportföljen och inom kort kommer där även finnas en fördjupande artikel om barnportföljen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-04 klockan 10:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.