Hur sker handel i ett fondbolag?
Sök:

Hur sker handel i ett fondbolag?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ben

ställde för sedan frågan: Hur sker handel i ett fondbolag?

Hej!

Jag har länge försökt att få svar på en undran angående fonder men utan resultat. Det jag undrar är följande.

Fondsparande innebär ju att jag som ägare av andelar i en fond indirekt äger aktier. Fondbolagen måste alltså således köpa och sälja aktier när jag handlar med fondandelar. Hur och när sker då denna handel? Om jag köper fonder för 1000 kr, då borde fondbolaget någon gång behöva köpa aktier för denna summa, inte sant?

En sak som slår mig är att det all form av passiv förvaltning borde behöva vara väldigt aktiva på marknaden för att bibehålla rätt vikter på sina innehav. Är det så eller har de en inbyggt tröghet och hur fungerar en sådan rent tekniskt?

Har fondbolagen då någon buffert i form av icke-investerat kapital för att inte behöva vara alltför aktiva på marknaden och på så sätt undvika avgifter eller hur går det till?

/Ben

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Skulle en indexfond ligga med en hög kassa, så är den ju inte en indexfond längre. Här har du lite läsning. Artikeln är något gammal men principerna stämmer ändå. Vad som har hänt sedan artikeln skrevs är att konkurrensen har hårdnat, till gagn för oss sparare.

https://www.aktiespararna.se/artiklar/Fonder/Indexfonderna-gar-inte-alltid-som-index

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-02 klockan 09:02 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.