Hur skyddar man sig mot sjunkade kronkurs?
Sök:

Hur skyddar man sig mot sjunkade kronkurs?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Niklas Krantz

ställde för sedan frågan: Hur skyddar man sig mot sjunkade kronkurs?

Hej

Kan jag skydda mig mot en eventuellt framtida fallande kronkurs genom att köra utlänska indexfonder?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hur vet du att kronan kommer sjunka mer än någon annan valuta långsiktigt? Hur kan du veta vilka indexfonder kommer gå bättre i framtiden? Det är bara spel och spekulation. Vara långsiktig och spara billigt brukar bli bra. Mvh.jacke77

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Intressant att jämföra Schweiz och Sverige. Båda länder har genomgått en produktivitetsökning i världsklass, Schweiz har världens mest innovativa ekonomi men Sverige ligger inte långt efter. Det finns dock en stor skillnad länderna emellan och det är valutan. Medan CHF och SEK var så gott som jämställda på 60-70 talet har Sveriges riksbank devalverat oss genom varenda kris och dipp sedan dess på bekostnad av spararna och löntagarna men till förmån för kapitalägarna och näringsliv/industrin. Sedan införde vi rörlig växelkurs vilket gör att Riksbanken inte kan skriva ner värdet på valutan längre för att stötta näringslivet eller få upp inflationen. Däremot kan man depreciera kronan genom att uttrycka en stark oro för den privata skuldsättningen, hålla styrräntan lägre än andra centralbanker som har lägre inflationstakt än Sverige, köpa statspapper och bostadsobligationer och till och med gå så långt som att testa på helikopterpengar. Därför ska man nog passa sig för sparande i SEK har jag insett. Köpkraften bibehålls i Sverige via ägande av bostad samt svenska värdepapper i bolag som tjänar på en lågt värderad krona.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  T
 2. Vit pil

  Håller helt med T. Har bott och jobbat utomlands i 12 år och reflekterat över hur mycket bättre räknat i svenska kronor jag tjänat över tid. SEK verkar vara i en kronisk försvagning med lite dödsryckningar längs vägen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  JP

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-25 klockan 10:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.