Hur spara till resa om 7 år?
Sök:

Hur spara till resa om 7 år?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johanna

ställde för sedan frågan: Hur spara till resa om 7 år?

Hej! Först vill jag bara tacka för en kanonblogg! Nu till min fråga:

Vi planerar att resa till Japan när maken fyller 50, vilket är om 7 år. Vi ska ta med oss våra fyra barn, så jag tänker mig att det kommer att kosta minst 80 000 kr. I nuläget har vi sparat ca 10 000 kr, (vi började för ett år sedan) på ett ISK-konto och vi gör en månatlig överföring på 800 kr.

Men är detta det bästa stället att spara pengarna på eller ska vi spara någon annanstans?

Vänliga hälsningar

Johanna

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Förutsatt att börsen inte går ner lavinartat under sparperioden och att ni investerar merparten i aktiefonder och att avkastningen är i genomsnitt 8% /år, och att våra politker slutar upp med att gå in och småhöjer ISK-skatten, så kommer ni att ha 105,725 kr (ej justerat för inflation ~2%) när spartiden är slut. Detta enligt ränta-på-ränta kalkylatorn ;

https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/

Jag tycker att den globala barnportföljen (aktiefonder 90%, räntefond 10%) skulle kunna passa bra för en spartid på 7 år. Men ovan är ett drömscenario där inga börskrascher inträffar, lågkonjukturer osv.
Det finns som sagt inga garantier att ni får ut ~105,000 kr när spartiden är slut; det finns ju en risk att ni kanske går minus om en börskrasch inträffar precis innan ni tänkte ta ut pengarna.

Vill ni känna er säkra att ni har pengarna i handen när spartiden är slut kan ni överväga att spara undan dem på ett vanligt bankkonto (som har insättningsgaranti och som ger lite bättre ränta än storbankerna) och då kommer ni kunna spara ihop drygt 80,000 kr(inkl 1% ränta) 10000kr + 800krx12x7 år + skattesats som ligger på drygt 30% av räntevinsten. Jag räknar då med att sparräntan kommer att bli högre än dagens läge om några år.

Man kan ju också kombinera ovan två sparmetoder.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.