Hur spara till två barn med olika pappor?
Sök:

Hur spara till två barn med olika pappor?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Veronica

ställde för sedan frågan: Hur spara till två barn med olika pappor?

Jag har en 6-åring där hennes pappa och jag sparar 400kr vardera/månad till ett gemensamt e-sparkonto. Så 800kr/månad sparar vi tillsammans till 6-åringen. Vi har sparat ihop strax över 30 000 kr hittills. Vi är alltså separerade men har en jättebra relation idag och där vi pratar, samarbetar och delar erfarenheter gällande barnet. Jag vill att vi startar ett barnsparande enligt hur rikatillsammans tipsar. Det vore ju inte krångligt men nu till det lite mera krångliga och min fråga är hur jag/vi ska/bör göra för att det ska bli så rättvist som möjligt i framtiden? Jag har precis fått ett nytt barn i sommar med en ny kille. Det är alltså två barn (barn 1 föddes -11.11, barn två föddes -17.07). En mamma, två barn och två pappor. Vi samarbetar allesammans och det är fantastiskt hur bra det går och allt för att barn 1 ska må som hon förtjänar oavsett hur vi vuxna väljer att leva sida vid sida eller ej.

 

Men hur ska vi gå vidare med barnsparandet för barnen? Vad anser ni? Tipsa oss?

Mina tankar är om det är möjligt att vi är tre vuxna som kan stå på ett barnspar tillsammans. Där vi då sätter in dessa sparade 30tkr med båda barnen som förmånstagare. Men att jag och den nya pappan oxå sätter av samma månads summa till barn 2. Alltså 800kr/månad. Att det månadssparande för båda blir 1600kr/månad. Och för att det ska bli rättvist i längden (eftersom barn 2 plötsligt ingår i barn 1 sparandet och på så vis åker in på räkmacka i ett pågående sparande) fortsätter vi att spara efter att barn ett fyllt 18 år i 6 år. Där då barn ett även får ta del av vidare utdelning av pengar. Tänker jag rätt här? Eller hur tänker ni? Ska man separera på barnens sparande? Det kommer inte bli osämja mellan oss vuxna hur vi än väljer göra.

 

Så tacksam för tips och idéer !! Jag är mamma till två fina små barn som jag vill kunna ge en bra ekonomisk start från 18 års ålder och kanske några år till efteråt.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Veronica,

jag skulle sannolikt inte välja en sådan trepartslösning om jag skulle hamna i en liknande situation. Jag skulle antingen inrätta två gemensamma sparanden så att du och P1 (=pappa 1) har ett gemensamt sparande till ert gemensamma barn, och du och P2 har ett annat. Eller ett sparande per barn, om det är barnen som ska vara kontoägare vilket har sina för- och nackdelar (jag tycker själv att fördelarna överväger, men det är ett personligt val).

Till att börja med finns det aldrig några garantier för att ni förblir överens, även om det säkert kan fungera friktionsfritt under många år framöver. Men mycket kan hända under de 12-18 år framåt som detta handlar om. Någon av papporna kanske behöver minska sitt barnsparande under en period, eller kanske vill spara mer till sitt eget barn utan att för den skull vilja spara mer till det andra. Det kanske blir fler barn på något håll, hur tänker ni göra med det gemensamma sparandet i det läget? Någon släkting kanske kommer att vilja bidra till något av barnens sparande, men inte båda. Du, P1 och P2 kanske inte förblir överens om vilka placeringar som ska göras. Med mera. Allt sådant ställer till det lite om ni bara har ett enda gemensamt sparande.

Nu vet jag inte heller säkert i vems namn sparandet står och vilket slags konto det är.

 • Om det är barn 1 själv som redan står som ägare till sparandet kan inte barn 2 bara ta över en del av detta.
 • Om det är du och P1 (och/eller P2) som står som ägare kan det bli rörigt framöver. Om någon av er skulle hamna i en situation senare där det behöver göras en bodelning, eller hamnar på ekonomiskt obestånd eller i absolut värsta fall avlider, så skulle kontot påverkas av detta och därmed även övriga delägare (och indirekt barnen). Så skulle jag troligen inte vilja ha det om jag var någon av papporna.

I övrigt är det svårt med millimeterrättvisa. Vad är rättvist för er, är det att ni satt in lika mycket till era barn, eller är det att de ska få ut exakt lika mycket på sin 18-årsdag? Eller ska de få ett belopp med samma köpkraft (inflationen hinner ju påverka en del mellan 18-årsdagarna)? Det går att göra detta ganska komplext om man vill…

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Henrik för att du tog dig tid att fundera och besvara mina funderingar kring barnsparandet. Det får mig att fundera ytterligare faktiskt. Som du skriver så kan olika oförutsedda händelser hända påvägen till att barnen blir myndiga. Det är dumt att inte vara försiktig nog faktiskt. Jag vill såklart inte att barnen ska behöva komma i kläm någonsin och det är vad vi alla strävar åt. Jag står ju som den gemensamma ekonomiska punkt till båda barnen. Därför är jag naiv nog att tro att vi skulle kunna klara det. Men det vet vi ju egentligen inte. Fast jag vill så gärna vilja det, så jag tror vi kommer ha det så. Men kanske dumt att chansa i detta fallet.. när det handlar om pengar. Det får mig att tänka om litegrann faktiskt. Hmmm. Två sparande helt enkelt. För enkelhetens skull. Helt enkelt. Hmmm. Tack!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Veronica

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-08 klockan 22:39 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.