Hur sparar jag bolagets överskott på bästa sätt?
Sök:

Hur sparar jag bolagets överskott på bästa sätt?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sofia

Den här artikeln publicerades 2017-04-30 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Hur sparar jag bolagets överskott på bästa sätt?

Mitt AB har gått bra de senaste åren vilket innebär att det finns en större summa kvar även efter lön och utdelning. Jag önskar råd kring hur jag på bästa sätt förvaltar de här pengarna fram till en dag jag önskar ta ut dem privat vilket jag räknar med blir om 10 – 30 år.

Det rör sig om ca 1000.000 kr vilket förhoppningsvis kommer att öka. Jag sparar dem idag i 80% breda, billiga indexfonder och 20% i räntefonder.

Är mitt sparande klokt eller bör jag titta mer åt rika-tillsammansportföljen eller ändra fördelningen? Är det ens möjligt att låta företaget spara i guld/silver? Är det inte lite mycket att ha 50% i räntefonder vid långsiktigt sparande?

 

Tack!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Sofia,
Kul att det går bra!
Generellt är det ingen större skillnad mellan privateknomin och företagets ekonomi, med kapitalet 1 000 000 kr och allokeringen 80% aktier 20% räntefonder antar jag att du har kommit fram till att du inte kommer behöva mer än 200 000 kr kortsiktigt, och att sparhorisonten är lång (vilket du skriver).

Du kan låta företaget spara i guld/silver, men det är lite meckigt, men det blir då som vilken tillgång som helst.

Med det sagt, jag tycker att 80/20 känns rimligt förutsatt att 20% räcker som buffert (finns ju mycket som kan gå sönder för ett företag).

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-30 klockan 11:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.