Hur sparar jag?
Sök:

Hur sparar jag?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Abdi

ställde för sedan frågan: Hur sparar jag?

Hej! Jag ska spara 3000 i varje månad och vet inte hur jag ska göra.

500 – Handelsbanken Kinafond

500 – Nordea Indienfond

1000 – Avanza zero

1000 – Carnegie Rysslandsfond

Har kommit fram till det här men vet inte riktigt om det ser bra ut.

Skulle ni kunna göra en plan för mig hur jag ska spara 3000 varje månad?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag hade undvikit alla fonder utan eventuellt Avanza zero.

Fonder som specialiserar sig på ett specifikt land brukar vara extremt dyra i längden samt riskerna är avsevärt högre.

Hade jag varit du hade jag satsat på en enkel portfölj med indexfonder, t ex globala och svenska indexfonder samt någon räntefond. Titta här i Jans blogg så hittar du tips om vilken portfölj som passar bäst (beroende på sparmål och spartid).

Lycka till.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Håller med John.
Upplägget känns väldigt riskfyllt eftersom du fördelar pengarna på så få länder, bara fyra stycken. Avgifterna är dessutom väldigt höga, bortsett från Avanza Zero.

Jag hade bytt Kina- och Indienfonderna till en Asienfond. Då får du med både Kina och Indien men även fler länder vilket ger dig en större bredd och lägre risk. Titta på Swedbank Robur Access Asien (0,2 procent i avgift).

Ryssland hade jag inte lagt en så stor del av sparandet i. Landet är politiskt riskabelt och att ha en tredjedel av sparandet där hade inte jag vågat. Kolla om det finns någon bredare och billigare Östeuropafond.

Avanza Zero är gratis och en bra del i en större portfölj. Men den innehåller bara de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen och det är ganska smalt.

Jag, och många andra, skulle föreslå en bred och billig bas med en global indexfond, till exempel SPP Global. Den kan du sedan krydda med lite annat. Men tänk på att hålla nere avgifterna som annars äter upp vinsten.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-02 klockan 02:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.