Hur sparar man bäst tillsammans?
Sök:

Hur sparar man bäst tillsammans?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

Den här artikeln publicerades 2017-10-15 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Hur sparar man bäst tillsammans?

Hur sparar man som gift par bäst tillsammans? Jag och min man vill fondspara tillsammans, men hur gör man egentligen det på bästa sätt? På varsitt ISK-konto men med samma fonder? Eller ska en av oss öppna ett ISK-konto och spara till oss båda?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Vi sparar tillsammans i ett ISK för att få en tydlighet i vad vi har och göra det så enkelt som möjligt för oss. Vi har en helt gemensam ekonomi.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Investerarskyddet gör att staten ersätter upp till 250 000 kronor per kund och institut. Om flera personer har en gemensam depå får varje person maximalt 250 000 kronor i ersättning.

Jag är dock tveksam till att man i juridisk mening kan vara flera som delar på ett investeringssparkonto, så det skulle kunna vara ett argument för att ha två separata konton.

Samtidigt bedömer jag risken att man någonsin ska behöva utnyttja investerarskyddet som mycket liten, framför allt inte att man skulle behöva utnyttja mer än 250.000 kr. Men jag har haft fel förr.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vi kör på gemensam ekonomi och spar allt gemensamt. Dock har vi ändå värdet uppdelat cirka 50/50 mellan varandra. En gång per år så ombalanserar jag emellan oss så att värdet blir 50/50 igen, utifall vissa investeringar har ökat mer hos den ena.

Det går inte att samäga ISK. ISK har investeringsskydd och bankkonton insättningsskydd (jag väljer inte konton utan det).
Så beroende på hur mycket pengar ni ska sätta in/sparar så ha alltid summorna nedan i åtanke per person och bank/institut. Exempelvis kan fru/herr X ha 250 000 i ISK hos Avanza, 250 000 kr på ISK hos Nordnet och 250 000 på ISK hos ”Storbanken” och andra fru/herr X ha 750 000 på sparkonto med ränta (Jan skriker nog nu ;) 750 000 på bankkonto…  Men jag vill bara belysa skydden)
Jag har alltid ränta-på-ränta-effekten i åtanke vid sparande. Det kan vara mer överskådligt och lättare att ombalansera om man har fondsparandet på ett ställe. Bra verktyg finns här https://rikatillsammans.se/verktyg/ för att räkna på ränta-på-ränta, finns även jättebra och enkel excelmall för ombalansering här på sidan.

(och nej jag ser det inte som helt osannolikt att våra ekonomiska värden ska ”vändas upp och ner”, därför viktigt att tänka på insättningsgaranti/investerarskydd.
Bubblorna växer, minskar, växer, minskar, växer och ibland spricker de. Börsen går i vågor.
-Finanskrisen 07-09 är i färskt minne
-IT-kraschen 00-02 drabbade många, känns som jag har det i lika färskt minne
-Under finanskrisen i början på 90, då var det jädrigt tufft för många, rent av hemsk om du hade rörlig ränta. Bolåneräntorna låg väl si så där på mellan 12-20%. Det var svajiga tider.
-Och så vidare… historiskt sett så kan ju vad som helst hända.
Ser jag bara till Sverige – det Sveriges regeringen bestämmer år 20xx, behöver inte Sveriges regering år 20xx hålla fast vid. Det enda vi vet att vi lever i en värld som förändras.
Jag ser det visserligen som osannolikt om man sparar i breda fonder att alla bolag i alla fonderna går under på en och samma gång, men jag ser det inte som osannolikt att en bank/ett institut där jag eller nån annan har sitt sparande går under om ”världen svajar” av en eller annan anledning)

Text kopierad från Avanza:
”Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 950 000 SEK.”
”Insättningsgarantin är ett skydd som innebär att du får ersättning av staten om den bank eller det institut där du har dina pengar går i konkurs. Skyddet ersätter upp till 950 000 kr per person och institut och gäller bara rena pengar.
Om du har investeringar i värdepapper och du inte kan få ut dessa vid en konkurs är de skyddade av investerarskyddet upp till 250 000 kr per kund och institut.”

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-15 klockan 13:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.