Hur stor buffert bör jag ha?
Sök:

Hur stor buffert bör jag ha?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anonym

ställde för sedan frågan: Hur stor buffert bör jag ha?

Hej! Jag är i mitten av 20-års åldern och har börjat intressera mig lite kring privatekonomi, då jag är ekonomiskt analfabet som min mor brukar kalla det, sedan många år.

 

Jag försöker alltså ta tag i mina utgifter och börja tänka på investering/sparande. Har läst lite om buffertar och dylikt, där finns det många förslag. Vissa påstår en månadslön andra mer eller mindre beroende på din nuvarande situation.

 

Jag bor med min sambo och vi delar hushållets kostnader, jag är väl försäkrad (näst intill överförsäkrad) både privat och på jobbet. Är fast anställd och tjänar 30 000kr per månad i en bransch med låg konkurrens och gott om relativt välbetalda jobb. Så risken för att jag skulle gå arbetslös längre än några veckor är relativt låg. Jag äger inte heller någon bil, och vi har inga barn att ta hand om.

 

Hur stor buffert skulle det kunna rekommenderas att jag har?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

50 000 i Akelius, 40 000 i ett räntekonto med insättningsgaranti, totalt 90 000. En rekommendation är att även ha ett hushållskonto gemensamt med sambon för oförutsedda utgifter i hemmet + renoveringar osv.

Så skulle jag gjort. Tror man ska hålla sig ifrån storbankernas nollräntrkonto

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag tycker att 90 000kr låter väldigt mycket för ovanståendes situation, skulle nog hellre räcka med 50 000kr tillsammans för att kunna täcka upp oförutsedda utgifter.

  Sedan om man vill renovera eller liknande får detta bli på ett eget sparande som du säger.

  En sak som ofta kan bestämma hur mycket pengar man bör ha i en buffert är just ens boendesituation, bor ni i lägenhet, bostadsrätt eller villa?
  Detta förändrar summan på bufferten ganska mycket skulle jag säga.

  Att ha all buffert på någon annan bank som kan ta en dag att få ut kanske inte är optimalt, bufferten är oftast något du vill ha tillgång till direkt för att kunna täcka kostnader, jag skulle iaf ha haft minst halva bufferten direkt tillgängligt på den banken du har kortet hos.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-12 klockan 13:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.