Hur tänker ni kring dela ut större summa pengar till familjemedlem?
Sök:

Hur tänker ni kring dela ut större summa pengar till familjemedlem?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kluven

ställde för sedan frågan: Hur tänker ni kring dela ut större summa pengar till familjemedlem?

Det jag funderat på är om det är skäligt att dela ut 5,000,000 kr / familjemedlem direkt eller 20,000kr / månad under 20år.

Min familj där någon har tillgångar runt 1 mkr. De flesta har 100-500,000 kr eller mindre. Som mest har 1 familjemedlem 150,000kr i löst kapital – Inte ens investerat.

Direkt engångsbelopp eller dela upp det?

Jag är mer fokuserad & fundersam av den psykologiska aspekten.

mvh
/Kluven

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Det är ju du som känner din familj. Hur pass mogna är de? Är de i rätt fas i livet för att kunna förvalta en större summa pengar? Vilka levnadskostnader har de idag? Hur skulle du känna om de brände pengarna på ”onödiga” saker? Svårt för anonyma personer på nätet att svara på.

Jag tolkar dig som att du tycker att 5 miljoner eventuellt är en för stor summa för familjemedlemmarna att hantera. Varför inte sänka summan i så fall?

Du kan ju också köra en kombination av engångssumma och årlig utbetalning. 1 miljon kr som en engångssumma och 200 kkr/år i 20 år.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Som Björnen säger, det är väldigt svårt för oss att svara på. Det är nog du själv som vet bäst vad som kommer gynna eller missgynna personen i fråga. Jag själv hade varit väldigt ansvarsfull om jag fick en sån summa pengar och skulle ju då gärna ta allt på en gång.

  Sedan som tidigare nämnts här på bloggen så är pengar en förstärkare, en person som ser långsiktigt och har koll på sin ekonomi, kommer ett sådant tillskott bara gynna medans en person i redan dålig sits kanske det bara missgynnar ännu mer.

  Men om personen i fråga är väldigt slösaktig och inte kan hålla i pengar alls så kanske inget av ovanstående är ett alternativ. Då kanske man istället ska sätta pengarna i något som gynnar personen i fråga och som är lite lättare att inte göra bort sig på, exempelvis köpa boende i ett bra område som indirekt kan underlätta för framtida generationer (nära till skolan osv).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Drojn

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-05-04 klockan 18:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.