Hur tänker ni kring frihetskapital?
Sök:

Hur tänker ni kring frihetskapital?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jörgen

ställde för sedan frågan: Hur tänker ni kring frihetskapital?

Hej,

Jag är nybörjare på att spara mer medvetet och försöker få ett bättre grepp om min privatekonomi. Jag undrar hur  ”hinkmodellen” för sparandet går att koppla till det som Länsförsäkringar kallar Frihetskapital. Jan och Caroline har ju pratat om frihetskapital i ett par poddar. Definitionen är ung  ett sparande som hjälper dig att tacka ja till önskvärda situationer och tacka nej till oönskade situationer som dyker upp i livet.

Jag tänker att det sparandet bör motsvaras av mellanriskhinken i hinkmodellen, men är osäker. Sparar ni till ett frihetskapital? Ingår det sparandet på något sätt i hinkmodellen, och i vilken hink lägger ni det sparandet?

Tacksam för svar!

 

 

 

 

definieras av LF som sparande för att ”undvika att hamna i en situation där de (spararna) inte kan påverka sin tillvaro på grund av för lite pengar på sparkontot. Till skillnad från att spara för att konsumera till resa eller en bostad är ett frihetskapital något du sparar till för att i framtiden kunna ta beslut som blir bäst för dig – och veta att du har ditt sparande i ryggen.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Jörgen. Frihetskapital skulle jag absolut säga kan vara en del av mellanriskhinken men lite beroende på hur man definierar det kanske även bufferthinken. Vissa definierar frihetskapital som ett slags ”fuck-off-kapital” Det vill säga, när du känner för det så kan du gå in till chefen och säga ”fuck-off” packa dina väskor och börja ett nytt liv på andra sidan jorden, i princip. För andra är frihetskapital definitionen av att bygga en källa med ständigt rinnande vatten så du kan trappa ner och ha mer frihet.

Det första scenariot ser jag mer som något man har i en bufferthink. Det vill säga, skulle du vantrivas på jobbet, bli långtidssjuk, eller drabbas av något annat som gör att ditt liv behöver en vändning så kan du snabbt ta dem besluten som behövs för att komma på bana, om det är att flytta till andra sidan jorden vet jag inte men som exempel.

Det andra scenariot passar bättre i mellansriskhinken där du på sikt vill bygga din frihet genom att få en avkastning som bär ditt levene.

Med ovan i baktanke så inser man att frihetskapitalets storlek därmed kan skifta en del beroende på vad som krävs för att blir ”fri”. En flygbiljett till Thailand och uppehälle där ett halvår kanske inte innebär ett enormt spararbete, men att få en konstant rinnande källa av inkomster för en livsstil i västerländsk stil kan vara ett livsverk.

Vad är frihetskapital för dig? Är det att kunna säga till chefen att du säger upp dig när frustrationen blir för stor? eller är det att på sikt växla ner men behålla den standard du lever med idag?

Personligen har jag skaffat mig täckning för det första scenariot genom en bufferthink. Och nu bygger jag min vattenledning som på sikt skall ge min mer frihet i form av tillgänglig tid i mellanriskhinken. Även om man inte har som avsikt att använda sitt frihetskapital så kan det vara en mental befrielse att ha vetskap att en situation man vantrivs i eller som är destruktiv kan brytas oavsett omständigheter, det gör att jag sover gott om natten iaf.

Lycka till med ditt frihetskapital

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej!

  Jag skulle säga av min uppfattning av Jans hinkteori så är bufferten mer för snabba oförutsägbara utgifter, mellanrisken är just en hink som kan användas som ”fuck-off”-hink, om du blir långtidssjukskriven eller blir uppsagd.

  Den passiva hinken passar bättre som din pengamaskin som ska kunna göra så att du kan gå ned i tid så småningom, detta då du tar en hög risk med kapitalet i passiva för att bygga ett större kapital på lång sikt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Stort tack för era svar, det hjälper mig att fundera vidare!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jörgen

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-01 klockan 14:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.