Hur tar jag bäst ut mitt sparkapital
Sök:

Hur tar jag bäst ut mitt sparkapital

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lars

ställde för sedan frågan: Hur tar jag bäst ut mitt sparkapital

Hej,

Ni har många goda råd om hur man startar sitt långsiktiga sparande. T ex 60/40 i aktier/räntor om man spara på 10 år.

Men hur gör man när man närmar sig målet? Efter t ex fem år. Hur ”backar” man sig ur sitt aktieinnehav med minimal risk?

Rekommenderar ni att man ”vänder på upplägget” och minskar aktieandelen efter t ex fem år till 40/60 i aktier/räntor och efter åtta år 20/40, osv? Eller hur tänker ni om detta?

Borde vara värt ett program för att diskutera utgången ur sitt sparande också.

Tacksam för synpunkter

Pensionär

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Lars!

Bra fråga!

Vid uttag tycker jag att man skulle kunna användar sig av tumregeln att för varje år du kan avvara pengarna så ska du ha 10% i aktiefonder, det kan då då implementera i en uttagsstrategi!

Genom att sänka risken varje år till just 10% per år kvar så får du en sänkt risk mot målet. Så har du fem år kvar så kör då 50/50, sedan nästa år 40/60, 30/70 osv. Kom bara ihåg att köra denna tumregeln om du ska ha ut hela summan direkt, annars kan det vara värt att låta pengarna växa vidare medans du sakna tar ut några procent per år, t.ex om det är till pensionen.

Hoppas detta svarade lite på dina tankar!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej och tack för svar! Stämmer med mina egna tankar.
  Kalkylen blir då något sämre på en 10-års investering med 8% avkastning på aktiedelen. Men bra ändå!
  /Lars

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Lars
 2. Vit pil

  Hej! Jag förstår resonemanget men ändå inte. Hur fungerar detta då man har alla fyra hinkarna?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
 3. Vit pil

  Hej,
  Jag vet inte hur effekten blir med fyra hinkar?

  Själv har jag ett målsparande på exakt 10 år. Inser att man inte kan räkna med 8% på 60 % aktieandel under hela perioden eftersom man behöver minska aktieandelen successivt de sista fem åren (minska risken för ett börsras sista åren).

  Om man inleder med 60% aktieandel de första fem åren och sedan trappar ner med 10% per år de sista fem åren borde genomsnittsinnehavet bli ca 40% aktieandel vilket självfallet minskar den totala avkastningen. Men jag tycker ändå att modellen känns bra ned rimlig risk.

  /Lars

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lars
 4. Vit pil

  En sådan typ av sparande när du har ett mål skulle jag tänka som ett målsparande, skulle man då kunna ha som en egen hink (så det blir en hink till) eller implementera den i mellanriskhinken. Denna typen av sparande har då ett fast mål som inte är justerbart.

  Men om man tänker sig samma ”nedtrappningseffekt” på t.ex pensionssparandet, när man börjar närma sig pensionen så börjar man trappa ned sitt sparande, då kanske man inte trappar ned hela vägen till 0/100 eftersom du inte plockar ut hela kapitalet direkt vid pension utan man låter det växa vidare ett antal år efteråt. Då kanske man får stanna på en 40/60 eller något liknande för att ge kapitalet en möjlighet att växa vidare.

  Nu kanske det blev lite snurrigt, men min poäng är att du inte behöver följa hinkarna exakt om du har ett målsparande och att vissa hinkar inte har exakt ett slutdatum och kan då vara lite flytande.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-07 klockan 21:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.