Hur tyda redovisad avkastning för fonder med tanke på växelkurser
Sök:

Hur tyda redovisad avkastning för fonder med tanke på växelkurser

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lars Wahlgren

ställde för sedan frågan: Hur tyda redovisad avkastning för fonder med tanke på växelkurser

Kollar ofta Morningstar som jag tycker har en bra sammanställning av fonder och dess avkastning, men min undring har nog även relevans då det gäller bankernas redovisning av fonder och deras avkastning.

Undringen är huruvida det som man redovisar i avkastning per månad, år etc. hos t ex Morningstar har tagit hänsyn till växelkursen mot svenska kronan.

I år har ju växelkursen mot t ex dollarn försämrats väldigt mycket för kronan. Om hänsyn tas till växelkursen så skulle t ex en US fond som i USA varit oförändrad de senaste 3 månaderna i svenska Morningstar visa en avkastning på ca 6 % och komma på samma ”plats” som en svensk fond som stigit med 6 %. Om växelkursen inte är medräknad så gäller det ju att själv tänkta på detta då man kollar fonder sorterade efter avkastning t e x de senaste 3 månaderna. Det som räknas vid investeringen, gissar jag, är ju hur väl den har utvecklats i svenska kronor.

Jag antar att frågan huruvida växelkursen är inbakad eller inte i redovisningen av avkastning inte är beroende av om fonden anges i SEK, USD, Euro etc., men det känns bäst att även bolla upp denna fråga. Har från tidigare artiklar på Internet fått en uppfattning att denna skillnad endast utgörs av fondens konto med kontanter som hålls i den angivna valutan och kan förändras sett ur ett svenskt perspektiv på grund av förändrade växelkurser.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om du tar en fond typ Robur Acess USA så redovisas värdet varje dag enligt gällande växelkurs. Detta innebär att de förändringar du kan se är inklusive valutaförändringarna. Något annat skulle vara fullständigt förvirrande. De flesta sparare har ytterst dimmiga begrepp om valutakurser, och skulle med all rätt känna sig lurade om diagrammen inte visade den faktiska värdeutvecklingen för fonden.

Låt mig utveckla ämnet lite. Stiger dollarna i värde höjs värdet på din USA-fond. Samtidigt stiger även vinsterna för alla svenska exportföretag, vilket ökar kurserna för deras aktier. En lågvärderad krona innebär också historiskt sett en högre inflation. Detta innebär att även andra svenska bolag har möjlighet att höja sina priser med påföljande kursuppgångar. Stiger kurserna i USA kommer de att (ibland med viss fördröjning) stiga i Sverige också. Motsatsen gäller tyvärr också. Sjunker kurserna i USA är risken stor att de sjunker även i Sverige.

På sikt kommer därför valutakursförändringarna inte att spela någon större roll. Pengar som du skall använda kortsiktigt inom några få år, tycker jag därmed att du skall spara på hemmaplan.

Din sista anmärkning förstår jag inte riktigt. Fonderna måste ha en mindre kassa. Dels kommer det in pengar i fonden, dels måste den ha en buffert för att möta utbetalningar. Helt klart kan pengarna i kassan inte påverkas av hur aktiekurserna går, utan påverkas endast av växelkursförändringarna.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-06-09 klockan 19:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.