Hur uppmuntra barn till sparande utan konsumption?
Sök:

Hur uppmuntra barn till sparande utan konsumption?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Helena Norberg

ställde för sedan frågan: Hur uppmuntra barn till sparande utan konsumption?

 1. Hej! Vi har en fyraåring som är före sin ålder i logiskt tänkande och vi funderar på att börja introducera en ekonomisk grundsyn. Vi vill gärna få honom att upptäcka glädjen i att spara till det han önskar sig. Vi har bekanta som introducerat veckopeng där hälften får gå till godis och hälften till ett sparmål till någon leksak som barnet vill ha. Vi tycker att idén är god men vår son har ingen önskan om godis och vi vill inte heller skapa ett behov av vare sig godis eller nyköpta leksaker hela tiden. Har ni några bra tips på hur vi kan uppmuntra barnet till sparande utan att samtidigt uppmuntra till konsumption?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Vad önskar han sig? För att väcka hans ekonomiska intresse bör ni fokusera på nåt han är intresserad av. Jag förstår att du inte vill uppmuntra till konsumtion, men om han vill konsumera så hade jag låtit honom göra det. Se det som att han i första hand lär sig om sparande och att prylen han konsumerar bara är en bieffekt. Prylen kommer han tröttna på, men om du samtidiga lär honom om sparande så kommer han ha nytta av det resten av livet.

Om han inte vill konsumera prylar, finns det nån upplevelse han skulle tycka vara roligt att spara till?

Ett alternativ är att köpa aktier i företag han väljer, men det känns kanske lite väl abstrakt i hans låga ålder.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  En vän fångade sin äldsta sons intresse vid sju års ålder. I familjen startades en ”bank” där sonen kunde sätta in sin veckopeng och kunde han räkna ut räntan lades detta till på hans ”konto”.

  Detta fungerade så bra att han aldrig ville köpa något eftersom han sparade till ett hus 😅.

  När sonen fyllde år fick han en hundring av en vän till hans far som bara fick användas till Lego. Detta gjorde skapade förvirring utan dess like hos sonen 😄

  Jag tror inte att de har ”banken” kvar då det blir svårt att hålla igång med ytterligare två barn.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ola

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hur ni än gör kommer barnet ändå att ta efter föräldrarnas konsumtionsvanor och utvecklar med tiden samma typ av habegär, så min bästa tips är att föregå med ett gott exempel och ha som en vana att ta ungen med er när ni åker iväg och handlar. Om ni är sparsamma kommer barnet att härma er, medvetet eller omedvetet. Det är också bra träning att besöka second hand-butiker, loppisar, leksaksbutiker och vanliga affärer utan att ha pengar med sig. Utom möjligtvis för en fika. Då blir det mer för som en upplevelse. Och ta ibland en kvällspromenad på stan med hela familjen när affärerna är stängda och titta på skyltfönster. Man behöver inte äga allt roligt som man ser.

P.S. Om er son är före sin ålder i logiskt tänkande kan ni lära honom spela schack.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-17 klockan 21:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.