Hur utvärderar man en fondportfölj?
Sök:

Hur utvärderar man en fondportfölj?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sam

Den här artikeln publicerades 2017-03-31 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Hur utvärderar man en fondportfölj?

Jag undrar om du har ngt tips eller hänvisning till min fundering. Jag skulle vilja kunna utvärdera min fondportfölj så att fonderna presenteras med en upplösning som beskriver vilka branscher eller regioner som de är placerad i och hur stor del av portföljen det är.

Det skulle underlätta då att inse att man kanske har olika fonder som placerar med samma inriktning eller att fördelningen man önskar ha är skev och behöver omfördelas utifrån en vision för portföljen.

Det finns 1 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Det finns olika typer av verktyg för det. Mitt absoluta favorit-verktyg är:

För att göra en sådan fondportföljanalys så gör du som följer:

  1. Gå till Morningstar.se
  2. Registrera dig som medlem
  3. Klicka på ”Portföljhanteraren” överst i menyn
  4. Skapa en ny portfölj (ta den enkla)
  5. Sök upp fonderna som du vill ha och deras respektive vikt
  6. Klicka på översikt
  7. Klicka på X-Ray

I X-ray funktionen får du det som du eftersöker. Det är t.ex. den jag använde i den senare delen av artikeln:

För att visa fördelning i världen, branscher, företag och olika tillgångstyper.

Lycka till!
Jan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-03-31 klockan 22:49 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.